3. dan – Dan bl. Alojzija Stepinca

6 dani hbs 2 dan - 3Pretprogramom i misnim slavljem koje je u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u večernjim satima predvodio rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu mr. sc. Anđelko Košćak, izvedbom scenskoga prikaza „Optuženi Stepinac” te radionicama za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika u prijepodnevnim i popodnevnim satima, u Križevcima je u subotu 24. svibnja 2014. održan program trećega dana 6. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Molitveni, književni i glazbeni program posvećen bl. Alojziju Stepincu uoči mise u crkvi sv. Ane izveli su bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Misu su uz predvoditelja mr. Anđelka Košćaka suslavili sjemenišni poglavari duhovnik Vlado Razum i prefekt dr. sc. Ivan Dodlek te župnik domaćin Stjepan Soviček.

U propovijedi je mr. Košćak podsjetio na to da se bl. Stepinac prihvatio nadbiskupske službe sa samo 36 godina, da se usudio pruzeti teret vodstva velike Zagrebačke nadbiskupije makar je bio mlad čovjek, jer se uzdao u Isusa Krista. „Stepinac je bio Marijin hodočasnik, svakoga dana izmolio je sva otajstva krunice, iako je imao obveze od jutra do večeri, jer je znao da će mu Nebeska majka uvijek biti oslonac i da se od vjere živi”, naglasio je mr. Košćak rekavši da je budući hrvatski svetac živio jakim, snažnim, redovitim vjerničkim životom pa da je svaku svoju riječ, gestu, pokret, a sve mu se gledalo i mjerilo, predao u Božje ruke. Rektor Košćak je naglasio da će ovih dana po pitanju Stepinčeve kauze u Vatikanu zasjedati teološka komisija, da se smijemo radovati skoroj kanonizaciji te da se Stepincu, kao svijetlom svetačkom liku Crkve u Hrvata, i dalje trebamo utjecati u zagovor.

Nakon mise bogoslovi su, predvođeni svojim prefektom dr. Ivanom Dodlekom, izveli scenski prikaz „Optuženi Stepinac”.

Tijekom prijepodneva u križevački Hrvatski dom stiglo je više ekipa vjeroučenika sa svojim vjeroučiteljima koja su, pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mali koncil – Mak”, tijekom jutra i prijepodneva stvarala literarne, novinarske, dramske, likovne, glazbene i plesne izričaje na temu hrvatskih svetaca i blaženika. Njih je, kao i njihove voditelje, vjeroučitelje ili časne sestre – uvodno pozdravio i molitvu predvodio križevački župnik Soviček, urednik „Maloga koncila” Vojmil Žic te koordinatorica radionica Valentina Jurišić. Glazbena je gošća bila magistrica gitare i pjevačica Tamara Perc. U popodnevnim su satima stvoreno djeca pokazala u javnoj izvedbi.

Križevačkim župama sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina te Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” kao organizatorima suorganizacijski su se pridružile križevačke gradske ustanove: Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković”, Glazbena škola Alberta Štrige i Gradski muzej.