12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – od 28. do 31. svibnja 2020. u Križevcima

U Križevcima će od četvrtka 28. do nedjelje 31. svibnja 2020. biti održani 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani sv. Marko Križevčanin, sluga Božji Antun Mahnić, bl. Marija od Propetog Isusa Petković i sv. Nikola Tavelić, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, dramske igre te promocije pjesme i video-spota.

Manifestacija će započeti u četvrtak 28. svibnja u 18.45 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka. Taj je prvi dan posvećen sv. Marku Križevčaninu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast izvesti „Zamak“ – Zajednica mladih katolika Karlovac. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente ml. Glazbeni obol euharistiji dat će Zbor mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa „Agape“. Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba akrila, olovki i akvarela akademske slikarice Eve Vukine. U svečanosti otvorenja sudjelovat će ravnateljica Gradskoga muzeja u Križevcima Tea Hatadi, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente ml., koje i organizira izložbu, zatim likovni kritičar Stanko Špoljarić te autorica. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Trio „Agape“ Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Izložbu, koja ostaje otvorena do 10. lipnja, otvorit će mons. Sente. Voditeljica je Tanja Baran.

Drugi dan manifestacije, petak 29. svibnja, bit će u čast sluge Božjeg Antuna Mahnića, uz 170. godišnjicu njegova rođenja i 100. obljetnicu smrti. Molitveni, književni i glazbeni program u 18.45 sati u crkvi sv. Ane izvest će postulator Mahnićeve kauze vlč. Saša Ilijić. Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju obitelji Foretić, predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak. Od 20 sati će sati biti održan okrugli stol „Svetost i mladi“ na kojem će sudjelovati biskup Petanjak i mladi: kipar Luka Stipić, voditeljica i novinarka Ivana Foretić te biciklist i putopisac Dario Juričević. Moderatorica okrugloga stola bit će Lejdi Oreb.

Trećega dana, u subotu 30. svibnja, program će biti posvećen bl. Mariji od Propetog Isusa Petković, uz 100. obljetnicu utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa. Prezentaciju Blaženičinih misli i poruka pod nazivom „Sve što postoji dar je tvoje ljubavi“ od 18.45 sati izvest će članice Družbe Kćeri Milosrđa. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu i promicatelj Blaženičina štovanja prof. dr. Mladen Parlov. Glazbeno će misu animirati Družba Kćeri Milosrđa. Uslijedit će dramska igra „Tvoja uvijeke“ posvećena Blaženičinu životu i djelovanju te osnivanju Družbe Kćeri Milosrđa. Izvest će je pripravnice Družbe.

Posljednjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 31. svibnja, program će biti posvećen sv. Nikoli Taveliću, uz 50. obljetnicu kanonizacije prvoga hrvatskog sveca. Pretprogram u 09.45, kao i misno slavlje u 10.00 sati, predvodit će rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku fra Ivan Bradarić. Euharistiju će glazbeno animirati Ansambl Kolbe. Nakon mise će u 11.00 sati biti održano predstavljanje slike sv. Nikole Tavelića, najstarijega poznatog likovnog prikaza sv. Nikole Tavelića iz 15./16. stoljeća nepoznatog autora. Promovirana će biti i pjesma i video-spot „Timbar vire“ posvećenog sv. Nikoli Taveliću klape „Bunari“ iz Šibenika, projekta osmišljenog u povodu jubileja 50. godišnjice kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

12. Dane hrvatskih svetaca i blaženika, pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, portala prigorski.hr, Hrvatske katoličke mreže, Radio Marije i Glasa Koncila, u zajedništvu organiziraju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su Nacionalno svetište sv. Josipa Karlovac i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan će se program u sve dane moći pratiti uživo preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.

POZIVNICA

PROGRAM