Otvorena izložba hrvatskih svetaca i blaženika kod kapucina u Gornjoj Dubravi

Uoči svetkovine sv. Leopolda Bogdana Mandića u ponedjeljak 11. svibnja 2020. u istoimenoj župnoj crkvi i samostanu kod kapucina u Gornjoj Dubravi otvorena je izložba portreta “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara iz Siska kćeri i oca Kristine Mareković i Ivana Ivice Marekovića. Zbog epidemioloških mjera svečanost otvorenja nije se održala u samostanskoj dvorani u kojoj su postavljene slike, već na oltaru na otvorenom, nakon misnoga slavlja.

Uime domaćina pozdravljene je okupio gvardijan fra Juro Šimić izrazivši zadovoljstvo što se izložba posvećena hrvatskim svecima i blaženicima kod kapucina otvara već nekoliko godina uz svetkovinu sv. Leopolda. Uime Nacionalnog svetišta sv. Josipa koje je uz Udrugu za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ nositelj izložbe govorio je rektor mons. Antun Sente ml. Predstavio je put izložbe dueta Mareković od prošlogodišnjih 11. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima preko Karlovca, Svetog Križa Začretja, Siska, Šibenika, Dubrovnika, Čapljine do Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, dominikanskog samostana na Peščenici i na kraju do Leopoldova središta u Hrvatskoj. Autori su progovorili o svojim impresijama pri upoznavanju i stvaranju likovnih prikaza hrvatskih duhovnih velikana. Izložbu je otvorio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Jure Šarčević rekavši da je izložba uistinu nešto lijepo u nelijepim korona okolnostima u kojima smo se našli. Glazbeno je program obogatio župni mješoviti zbor pjevajući pjesmu o sv. Leopoldu, a stihove posvećene drugom proglašenom hrvatskom svecu interpretirala je voditeljica svečanosti predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Ona je ispripovijedala o manifestaciji Dana hrvatskih svetaca i blaženika koja se u Križevcima održavaju od 2009. godine te o tome da od prve godine manifestacija u kulturnom dijelu programa započinje otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, svake godine u izvedbi nekoga drugog likovnog umjetnika.

I dok hod s izložbom portreta hrvatskih duhovnih velikana po Hrvatskoj i izvan hrvatskih granica Kristine i Ivana Ivice Marekovića još uvijek traje, organizatori pripremaju novu, dvanaestu izložbu koja će prvi put biti predstavljena na otvorenju 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u četvrtak 28. svibnja 2020. u Križevcima, nakon čega će uslijediti novi put po Hrvatskoj s tom izložbom. Autorica će biti mlada akademska slikarica Eva Vukina.