Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” Ante Mamuše otvorena kod dominikanaca na Peščenici

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskog slikara Ante Mamuše svečano je otvorena u velikoj dvorani samostana bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici u petak 17. veljače 2017., uoči blagdana zaštitnika umjetnika dominikanca Beata Angelica.

O izložbi su uz autora govorili prior dominikanskoga samostana dr. Zvonko Džankić, vlasnica galerije „Laudato“ Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije prof. dr. Slavko Slišković. Prior Džankić izrazio je zadovoljstvo što se izložba posvećena najvećim hrvatskim duhovnim velikanima već nekoliko godina, od blagdana Beata Angelica do Uskrsa, postavlja u samostanu na Peščenici. Ksenija Abramović je, uz čestitku dominikancima na 800 godina postojanja, govorila o poticajima za intenzivnije štovanje hrvatskih svetaca i blaženika koje godinama kroz izložbu daju Laudato likovne galerije, Laudato portal i Laudato televizija, dok je prof. Stanko Špoljarić dao stručnu analizu izloženih radova. Provincijal Slišković, otvarajući je izložbu, progovorio o doprinosima dominikanaca likovnoj umjetnosti.

U glazbenom je dijelu otvorenja nastupio župni zbor mladih „Osvit“, a kroz program je vodila i nekoliko pjesama posvećenih dominikanskim blaženicima Augustinu Kažotiću i Ozani Kotorskoj pročitala predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. Tanja Baran. Pripovijedala je o osam dosadašnjih godina manifestacije Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima te o izložbi koja se već nekoliko godina nakon Križevaca seli u više hrvatskih sredina, ponajviše u dominikanske samostane.

Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, u zajedništvu s dominikanskim samostanom organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“. Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti umjetnik Anto Mamuša izveo je u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ poznatoga hrvatskog slikara ponajprije je bila oblikovana za 8. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem mjeseca svibnja 2016. Zatim je izložba bila postavljena u rodnom gradu bl. Augustina Kažotića Trogiru, pa kod dominikanaca u Splitu, a na blagdan će sv. Leopolda Bogdana Mandića 11. svibnja 2017. biti otvorena u sv. Mandiću posvećenom samostanu i crkvi u zagrebačkoj Dubravi.

Kod dominikanaca na Peščenici izložba će se moći pogledati do Uskrsnog ponedjeljka 17. travnja 2017.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)