Završeni 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (4. dan – Dan sv. Marka Križevčanina)

Huzjak - misaPretprogramom posvećenim trećem hrvatskom svecu Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio bjelovarsko-križevački biskup dr. Vjekoslav Huzjak te projekcijom medalje s likom sv. Marka Križevčanina akademskog kipara i medaljara u Križevcima su u nedjelju 30. siječnja 2011. završeni 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Molitveni, književni i glazbeni program u čast domaćega sina Marka Križevčanina u župnoj crkvi sv. Ane izvela je nedavno utemeljena obiteljska zajednica te župe. Biskupu Huzjaku tijekom misnoga slavlja koncelebrirali su križevački župnici Krešimir Žinić koji je i uputio uvodne pozdrave te Ivan Novak, glavni urednik Radio Marije o. Stjepan Fridl, dekan križevačkoga dekanata Vjekoslav Novosel, župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika, križevački grkokatolički katedralni župnik Mihajlo Simunović i prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu Marko Ocvirek. Biskup Huzjak je u propovijedi rekao da nam je Krist sebe stavio kao stožer, mjerilo, sigurnost, putokaz, kao snagu i jakost života, kao onoga koji daje svetost i blaženstvo kao mjeru svakoga ljudskog djelovanja. „Po svecima i blaženicima koje je Crkva prepoznala kao primjer života, božanska je snaga ušla među ljude, u svijet”, staknuo je biskup naglasivši da nam je Bog dao blaženstva da ih živimo, da nam je dao svece i blaženike da vidimo kako je to moguće. „Probajmo si zamisliti društvo u kojem se blaženstva žive iskreno i istinito. U tom društvu ne bi bilo skandala, procesa, društvenih drama”, zaključio je biskup Huzjak podsjetivši i na svetost nekadašnjega stanovnika Križevaca sv. Marka.

Zatim je kroz prezentaciju predstavljeno idejno rješenje medalje s likom sv. Marka Križevčanina koje je izradio medaljar Damir Mataušić. Ostvarivanje projekta medalje kao izvornog suvenira pri Ministarstvu turizma, na inicijativu Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, realizirao je Grad Križevci sa suradnicima. Medalja, promjera 75 mm, s prednje će strane prikazivati lik Marka Križevčanina, a sa stražnje strane vedute Križevaca. Medalja će biti izvedena do Dana Križevaca 24. travnja ove godine.

Time su završeni 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika koje su pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada i Koprivničko-križevačke županije organizirale križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina te idejni začetnik manifestacije Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”. U realizaciji su surađivali: Sakralna galerija hrvatskih umjetnika „Laudato” iz Zagreba te križevačke gradske institucije: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković”, Glazbena škola Alberta Štrige, Osnovna škola Vladimira Nazora i Turistička zajednica.