3. dan – Dan bl. Augustina Kažotića

3. dani hsib - radionice 005Pretprogramom i misnim slavljem koje je u križevačkoj župnoj crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije o. Anto Gavrić, projekcijom dokumentarnoga filma Nene Kužine „Blaženi Augustin Kažotić – biskup siromaha i pomirenja” te radionicama za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika u prijepodnevnim satima, u Križevcima je u subotu 29. siječnja 2011. održan program trećega dana 3. dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Sadržajno prikazivanje života, djelovanja i poruke bl. Augustina Kažotića izveli su dominikanski studenti iz Zagreba. Uslijedilo je misno slavlje koje je uz koncelebraciju šestorice svećenika predvodio o. Gavrić. U propovijedi je istaknuo da je svakom čovjeku teško nasljedovati bl. Augustina s obzirom na broj dobrih djela i kreposti kojima nas je blaženik zadužio. Govorio je o brižnom blaženikovu pogledu koji je u Zagrebačkoj biskupiji bio usmjeren ponajprije na siromahe. „Borio se protiv nepravde sa željom da se iskorijeni siromaštvo. Po tome je, ali i po ljubavi prema Crkvi i narodu vrlo aktualan u današnjem vremenu”, rekao je provincijal Gavrić predstavljajući bl. Kažotića i kao 1. ekologa u hrvatskom narodu. Misno slavlje glazbeno je popratio zbor mladih „Osvit” iz župe bl. Augustina Kažotića sa zagrebačke Peščenice.

Nakon toga je u Hrvatskom domu uoči projekcije filma Nene Kužine posvećenog bl. Augustinu o. Gavrić rekao da su oci dominikanci kojima je blaženik pripadao prošle godine sa Zagrebačkom nadbiskupijom potpisali dokument o intenzivnijoj suradnji na procesu za proglašenje svetim bl. Augustina Kažotića. Zatim je autor Kužina predstavio film, lokacije snimanja filma te svoj sljedeći dokumentarni film koji će, kako je rekao, biti posvećen slugi Božjem fra Bonifaciju Pavletiću. Na početku i na kraju projekcije glazbeno je program obogatio kantautor Čedo Antolić, a kroz program je vodila Martina Valec-Rebić.

Čedo Antolić bio je križevački gost i tijekom prijepodnevnog i popodnevnog programa. Svojim je pjevanjem i sviranjem gitare obogatio program literarnih, novinarskih, dramskih, likovnih, glazbenih i plesnih radionica koje su pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mali koncil – Mak” održane na temu hrvatskih svetaca i blaženika. U Križevce je na radionice pristiglo oko 200 djece iz Siska, Karlovca, Dugog Sela, Sesveta, Brestja, Sv. Petra Orehovca i Zrinskog Topolovca. Ona su u zajedništvu s domaćom križevačkom djecom, prevođena svojim svećenicima, časnim sestrama ili vjeroučiteljima, nakon uvodnih pozdrava križevačkoga župnika Krešimira Žinića, glavnog urednika „Maka” Vojmila Žica te koordinatorice radionica Valentine Jurišić, tijekom jutra stvarala.