12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (2. dan – Dan sluge Božjeg Antuna Mahnića)

Pretprogramom i misom koju je u čast sluge Božjeg Antuna Mahnića predvodio krčki biskup Ivica Petanjak te okruglim stolom „Svetost i mladi“ u Križevcima su u petak 29. svibnja 2020. nastavljeni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost je započela poetsko-glazbenim predstavljanjem sluge Božjeg Antuna Mahnića koje su izveli postulator Mahnićeve kauze vlč. Saša Ilijić, glumac Joško Ševo i glazbenici Maja i Slavko Nedić.

Zatim je biskup Petanjak predvodio misno slavlje u Mahnićevu čast. Koncelebrirali su vlč. Ilijić, župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček i kapelan Dominik Jaić. U propovijedi je biskup govorio o tri uporišne točke o kojima je svojedobno krčki biskup Mahnić, kao utemeljitelj Hrvatskoga katoličkog pokreta i Katoličke akcije, govorio mladima, o zajedništvu, sakramentalnom životu i vjernosti Crkvi i papi. Iz sakramentalnog života proizlaze prva i treća stvarnost zajedništva i vjernosti Crkvi jer nam je na prvom mjestu euharistija s naglaskom na primanje pričesti, rekao je biskup. „Ako smo svjesni što je euharistija, i ako se hranimo njome, onda možemo očekivati plodove. Zato što je euharistija najopipljiviji izraz Kristove prisutnosti u svijetu. No, ako je pričest za čovjeka tek običaj, navada ili čak i magija, plodova ne može biti. Krist u euharistiji pretvara nas u sebe. Kada primimo tijelo Kristovo, u sebe smo primili sav svijet“ – naglasio je biskup Petanjak i predstavio više sadržaja o kojima je pisao biskup Mahnić. Slugu Božjeg je predstavio kao Slovenca koji je Hrvatsku smatrao svojom domovinom. Govorio je o Mahnićevoj poniznosti i drugim njegovim krepostima te istaknuo da nije bilo komunizma, da bi Mahnić vjerojatno već bio proglašeni blaženik. „Sve što je Mahnić izgradio, proizašlo je iz euharistijskog Krista. Pa onda i zajedništvo i vjernost Crkvi. Kad se ljudi danas ispisuju iz Crkve uglavnom to čine ili zbog novca ili zbog sablazni koje smo priredili mi iz Crkve. Ali Isus se nije ispisao iz Crkve zbog sablazni koje smo stvorili mi ljudi, već se radije popeo na križ da bismo se obratili. Lako je kritizirati, osuđivati, progoniti, puno lakše nego biti ponizan, strpljiv, skroman, samozatajan. Ali za nas je bolje da gledamo pozitivno u čovjeku, da tražimo makar grumen zlata u svakome čovjeku, kako nas je bio poučio sv. Leopold Mandić“ – zaključio je biskup Petanjak.

Domaćini su na kraju euharistije izrekli posebnu zahvalu biskupu Petanjku koji je prije 12 godina na 1. Danima hrvatskih svetaca i blaženika otvarao Dane. Tada je kao kapucinski provincijal predvodio misu za drugoga hrvatskog sveca Leopolda Mandića.

Glazbeni obol misnome slavlju dala je raspjevana obitelj Foretić iz Zagreba.

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i mladi“. Sudjelovali su biskup Petanjak, kipar Luka Krešimir Stipić, biciklist i putopisac Dario Juričević te voditeljica i novinarka Ivana Foretić. Svaki je od sudionika iz svoje životne situacije i perspektive osobno svjedočio svoju svakodnevicu i borbe kroz koje prolaze da bi se dosegnula svetost. U glazbenom je dijelu programa nastupio bogoslov Višeslav Foretić, a kroz program je vodila Lejdi Oreb.

Cjelokupan program iz križevačke župne crkve sv. Ane mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.