U Sisku otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademskih slikara Ivice i Kristine Mareković otvorena je u petak 20. rujna u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola. Izložbu čini dvadesetak ulja na platnu koje prikazuju hrvatske svece i blaženike, a koje su ovi akademski slikari iz Sela kraj Siska naslikali za 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima. Organizator ove putujuće izložbe je Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a suorganizatori su Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Galerija „Laudato“.

Izložbu je otvorio sisački biskup Vlado Košić, a brojnim okupljenim Siščanima predstavili su je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić, voditeljica Ureda za kulturu Sisačke biskupije Spomenka Jurić te autori.

Obraćajući se okupljenima biskup je istaknuo kako su Hrvati prvog sveca Nikolu Tavelića dobili 1970. godine, a do danas naš narod bogatiji je za više od dvadeset svetaca i blaženika. Biskup je podsjetio kako Hrvati imaju i starih zaštitnika, poput svetog Kvirina te kako je Sisak grad u kojem je taj svetac živio. „Kada gledamo ove slike i likove na njima možemo reći da su to ljudi jednaki nama, ali koji uzdižu naša srca“, zaključio je na kraju biskup.

Izložba ostaje otvorena do 11. listopada, a nakon Križevaca, Karlovca, Svetog Križa Začretja te sada Siska, još će biti postavljena u Čapljini, Šibeniku, Dubrovniku, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u župi bl. Augustina Kažotića i u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Splitu te Puli.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Katedralni zbor iz Siska pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.