Završeni 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (4. dan – Dan hrvatskih kapucinskih svetaca)

Programom o hrvatskim kapucinskim svecima Leopoldu Bogdanu Mandiću i sluzi Božjem Anti Tomičiću te misnim slavljem koje je predvodio kapucinski provincijal fra Jure Šarčević i projekcijom dokumentarnoga filma „Sveti Leopold Bogdan Mandić u rodnom Herceg Novom“ scenarista i redatelja Bože Vodopije u križevačkoj su župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 26. svibnja 2019. završeni 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Prigodni uvodni program izveli su članovi zbora župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz zagrebačke Dubrave. Okupljeni su mogli čuti zamišljeni intervju sa sv. Leopoldom kojeg je uprizorio fra Nedjeljko Golubar. Predstavljena je i pisana ostavština fra Ante Tomičića.

Uvodno je fra Jure Šarčević, uz kojeg su za oltarom bili križevački župnik Stjepan Soviček i fra Nedjeljko Golubar, istaknuo da Križevci imaju čast i privilegij što su jedina sredina u Hrvatskoj koja na poseban način ugošćuje hrvatske svece i blaženike, ove godine već na 11. Danima hrvatskih svetaca i blaženika. U propovijedi misnoga slavlja o. Šarčević je predstavio sv. Leopolda kao djelitelja Božjeg milosrđa, kao čovjeka koji je čekao ljude u ispovjedaonici, koji je znao slušati ljude, biti strpljiv s njima. Istaknuo je da su iza sv. Leopolda ostale 542 knjige prošnji, molbi, vapaja vjernika drugome hrvatskom svecu. Podsjetio je na dolazak tijela sv. Leopolda u Zagreb 2016. godine i 2017. u njegov rodni Herceg Novi te u Dalmaciju. „Cijela se Hrvatska tada slila oko tijela sv. Leopolda, a u arhivu smo zapisali 5, 6 čudesnih ozdravljenja isprošenih u vremenu kada je tijelo sv. Leopolda bilo u Zagrebu“ – naglasio je propovjednik. Govorio je i o povezanosti sv. Leopolda i bl. Stepinca. „Kada danas neki osporavaju Stepinčevu svetost, treba glasno reći da je Stepinac bio prorok po pitanju Leopoldove svetosti. On je zamolio kapucine da na hrvatski prevedu Leopoldov životopis kako bi ga narod upoznao. Uvjereni smo da će Leopold, jer se sveci razumiju, osjete se, vratiti povijesni dug Stepincu i isprositi službenu kanonizaciju“ – rekao je fra Jure Šarčević. Antu Tomičića nazvao je svecem Rijeke. O. Šarčević je govorio da je s Tomičićem živio jednu godinu, 1968. na 1969. I da ga je doživio kao jednostavnog sakristana evanđeoskih vrlina koji je slušao ljude i molio za njih, bio susretljiv i ponizan. Opisao ga je kao pogrbljenog čovjeka dojmljivih očiju i pogleda. Dokumentacija za Tomičićevu beatifikaciju u Zagrebu je završena, proces se sada nastavlja u Rimu, naglasio je fra Jure Šarčević i zahvalio Bogu i za druge hrvatske svece i blaženike. „Jedan je narod bogat onoliko koliko svetaca ima“ – naglasio je propovjednik i zaključio da je predivno što se u Križevcima već godinama slave svi hrvatski sveci zajedno, da je riječ o divnom primjeru zajedništva na čemu je zahvalio Bogu. „Naši političari nisu kadri ujediniti narod jer misle na sebe i služe drugom gospodaru. Ali ujediniti nas mogu hrvatski sveci i blaženici jer tko pripada Bogu, nikada neće propasti“, završio je fra Jure Šarčević.

Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je župni zbor župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz zagrebačke Dubrave.

Zatim je projiciran 50-minutni dokumentarni film „Sveti Leopold Bogdan Mandić u rodnom Herceg Novom“ scenarista i redatelja Bože Vodopije iz HRT-ova centra Dubrovnik.

Time su završeni četverodnevni 11. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske redovničke konferencije i Glasa Koncila. Suorganizatori su bili: Nacionalno svetište sv. Josipa, Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ Zagreb te križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište i Glazbena škola Alberta Štrige.