Hrvatski sveci i blaženici Maje Vidović – od sv. Marka Križevčanina do bl. Augustina Kažotića

pescenicaIzložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autorice Maje Vidović otvorena je u ponedjeljak 18. veljače 2013., na spomendan zaštitnika umjetnika Beata Angelica, u dominikanskom samostanu i župi bl. Augustina Kažotića, Ivanićgradska 71, na zagrebačkoj Peščenici.

Riječ je o umjetničkom prikazu deset hrvatskih svetaca i blaženika koji su predstavljeni pojedinačno, u formi triptiha te u tehnici akrila na drvu. Izložbu, koja će se moći razgledati tijekom korizmenog vremena, organizirala je i postavila Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”.

U programu otvorenja sudjelovali su prior dominikanskoga samostana dr. fr. Zvonko Džankić, direktorica galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” Ksenija Abramović, povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkoga paviljona Zagreb Stanko Špoljarić, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” dr. Tanja Baran te autorica izložbe Maja Vidović.

Uvodno je dr. Tanja Baran ispripovijedala da je izložba organizirana kako bi se obogatio programa četverodnevnih 5. dana hrvatskih svetaca i blaženika koji su trajali u Križevcima od 24. do 27. siječnja 2013. te da se nakon manifestacije izložba upravo preselila iz grada trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina u župni i samostanski dom bl. Augustina Kažotića na zagrebačku Peščenicu. Također je naglasila da galerija „Laudato” od prve manifestacije Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima priređuje izložbu posvećenu najvećim hrvatskim duhovnim velikanima te da je poslije prezentira i zagrebačkoj publici.

Okupljene je zatim pozdravio domaćin dr. fr. Zvonko Džankić koji je zahvalio umjetnici Maji Vidović i Galeriji hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” na postavljenoj izložbi i na dvjema slikama dominikanskih svetaca Augustina Kažotića i Ozane Kotorske. „Na spomendan zaštitnika umjetnika Beata Angelica moram podsjetiti na jednostavnog redovnika koji je razmišljajući o Riječi izricao ljepote u koloritima. Zahvalan sam i na ovoj prekrasnoj izložbi kojoj smo domaćini”, poručio je uime otaca dominikanaca dr. fr. Džankić.

Direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” Ksenija Abramović podsjetila je na ključne trenutke života i djelovanja bl. Augustina Kažotića kojima je on zadužio Katoličku crkvu. „Kako bi uspješno prikazala hrvatske svece i blaženike, a onda i bl. Kažotića, i Maja Vidović je morala upoznati živote naših svetaca i blaženika. Također je morala biti vješta i u svojoj umjetnosti. No, uzalud bi bilo njezino umijeće da nas nije potaknula na bolje upoznavanje naših svetaca, blaženika i blaženica i pokušala svijet učiniti sličnijim Božjem kraljevstvu”, naglasila je direktorica Ksenija Abramović poručivši da u Galeriji „Laudato”  vjeruju da sakralna umjetnost ima važnu ulogu u novoj evangelizaciji.

O umjetničkoj vrijednosti izložbe stručno je progovorio povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkog paviljona Zagreb prof. Stanko Špoljarić koji je istaknuo kako su hrvatski sveci koje je prikazala Maja Vidović nastali iz „uvjerenja, s utkanošću saznanja o životu velikana vjere i moralnih vertikala vremena u kojem su hodali zemljom“. „Uz likove svetaca – onih znanog izgleda, i onih portretno osmišljenih u mjeri vjerodostojne tipologije – prostor odiše edenskom ljepotom, bogatstvom florealnog, preobraženim simbolom najslikovitijeg u veličajnosti prirode. Uzdignuće je to od tla i svojevrsna identifikacija s nadnaravnim u svakom čovjeku, utkanim na poseban način kod svetaca”, ustvrdio je Špoljarić.

Prisutnima se kratko obratila i autorica izložbe Maja Vidović zahvalivši na mogućnosti umjetničke prezentacije hrvatskih svetaca i blaženika, što joj je bila želja već neko vrijeme.

U duhovno-umjetničkom dijelu programa nastupili su glumac Dubravko Sidor te klapa „Slavić” s korizmenim napjevima u vlastitoj obradi.