Nadbiskup Lavova Mieczyslaw Mokrzycki otvorio izložbu hrvatskih svetaca Iris Mihatov Miočić u Sinju

Izložba zadarske akademske slikarice Iris Mihatov Miočić „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ svečano je otvorena u petak 21. lipnja 2024. u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske kao dio programa 3. Dana duhovne baštine marijanskih svetišta. Izložbu je otvorio nadbiskup Lavova mons. Mieczyslaw Mokrzycki, nekadašnji podtajnik i sv. pape Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI.

Uvodno su okupljene pozdravili domaćini rektor svetišta Gospe Sinjske fra Marinko Vukman i direktorica Turističke zajednice Sinja Monika Vrgoč izrazivši radost što se izložba iz ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u Sinju otvara treći put, uvijek s portretima hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i službenica Božjih nekoga drugog umjetnika. Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. kao voditelj izložbenog ciklusa zahvalio je na podršci sinjskom svetištu pojasnivši da se potaknut pozivom iz Križevaca, iz kojih je izložbeni ciklus niknuo prije 16 godina uz Dane hrvatskih svetaca i blaženika, odvažio ući među slikare, da izložbeni ciklus posvećen svecima u financijskom smislu ne nosi plus, ali da su plodovi na drugim stranama. Likovni kritičar Stanko Špoljarić istaknuo je da je sakralna umjetnost, na žalost, na marginama u hrvatskom javnom prostoru i da je zato ovaj izložbeni ciklus posvećen hrvatskim svetim ljudima posebno dragocjen. Analizirao je izložbu posebno se osvrnuvši na svjetlo koje je autorica koristila u oblikovanju slika. Iris Mihatov Miočić progovorila je o miru i tišini iz kojih su niknuli portreti. Program otvorenja moderirala je inicijatorica izložbenoga ciklusa Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, rekavši da se izložba otvara u radosnom ozračju jer je iz Vatikana ovih dana priopćeno da Hrvati dobivaju novoga blaženika u osobi mučenika Jakova Palića. Podsjetila je da je smisao izložbe isključivo promicanje poznavanja i štovanja hrvatskih duhovnih velikana i da izložbeni ciklus zato pripada svima, a ne samo organizatorima koji se o izložbi brinu. Nadbiskup Mieczyslaw Mokrzycki otvarajući izložbu podsjetio je kako je papa Ivan Pavao II. za svoga pontifikata mnoge ljude proglasio svetima i blaženima jer je želio poručiti da sveci nisu samo ljudi prošlosti, već i naši suvremenici. „Po njima se svi možemo posvetiti, kako bi ljudima oko sebe posvjedočili ljepotu i dobrotu svetosti i kršćanskoga imena. Čestitam vam na ovoj izložbi, na zauzimanju za svoje svece, i neka vas svi oni prate svojim zagovorom u sve dane“, poručio je nadbiskup Mokrzycki.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Iris Mihatov Miočić u Sinju će se moći razgledati sljedeća dva tjedna, a zatim se u petak 5. srpnja 2024. otvara u dominikanskom samostanu u Starom Gradu na Hvaru.