Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” prvi put u Molvama

Hrvatski duhovni velikani u likovnoj interpretaciji akademske slikarice sestre milosrdnice Zdravke Milić od petka 6. listopada 2023. mogu se pogledati u galeriji Molvarskoga likovnog kruga u Molvama.

Prvi put u petnaest godina putovanja toga izložbenog ciklusa, svake godine od Dana hrvatskih svetaca i blaženika krajm svibnja u Križevcima dalje po Hrvatskoj, izložba je stigla u podravsko marijansko svetište Majke Božje Molvarske.  Obogatila je program trodnevnoga simpozija o vjerskom turizmu „Interpretacija duhovne, kulturne i prirodne baštine“ na kojem su se okupili promicatelji vjerskog turizma u Hrvatskoj, ponajprije rektori i upravitelji hrvatskih svetišta. Simpozij su organizirali župa Uznesenja BDM iz Molvi predvođena fra Zdravkom Tubom, Turistička zajednica područje središnja Podravina pod vodstvom Nikole Cika i Kršćanski poslovni klub uz vodstvo Krešimira Prevendara.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ umjetnički je prikaz proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika te više onih za koje se vode procesi beatifikacije. Među njima dominiraju likovi sestara milosrdnica mučenica, družbe kojoj autorica s. Zdravka Milić pripada. Izložbu prati prigodni katalog u kojem su objavljene fotografije umjetnička djela, likovna analiza postava povjesničara umjetnosti Stanka Špoljarića te popis svih hrvatskih svetaca i blaženika, slugu i služenica Božjih s osnovnim podacima.

Okupljene je na otvorenju izložbe u ime domaćina pozdravio Nikola Cik, a o sadržaju izložbe te njenom putovanju po Hrvatskoj govorili su predvoditelji mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Izložbu, koja će biti otvorena mjesec dana, otvorio je provincijal franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić.