Projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” predstavljen u Sesvetama

Projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ prvi je put stigao u Sesvete, uoči svetkovine Svih svetih u petak 29. listopada 2021. Sastoji se od izložbe portreta i skulptura hrvatskih duhovnih velikana splitske umjetnice Karin Grenc i knjižice urednice Tanje Baran u kojoj su svi hrvatski sveci i blaženici predstavljeni kroz životopise i umjetnička djela, a uz pridodane molitve, može im se i pomoliti. Program su zajednički organizirali domaćin Udruga Zelene i plave Sesvete, Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i  Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Uvodno je predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran govorila o začecima projekta u Križevcima još prije 13 godina kroz četverodnevnu manifestaciju Dani hrvatskih svetaca i blaženika, zatim o izložbi koju odabrani poznati hrvatski sakralni umjetnik oblikuje za manifestaciju u Križevcima, te o putu te izložbe nakon Križevaca po Hrvatskoj. Prvih 10 godina bilo je to pod vodstvom Galerije „Laudato“, a posljednje 3 godine pod vodstvom Nacionalnog svetišta sv. Josipa. Izložba Karin Grenc, o kojoj je iscrpno govorio likovni povjesničar i kritičar Stanko Špoljarić, kao i sama autorica, ove je godine nakon Križevaca, već bila postavljena u Šibeniku i Svetom Križu Začretju, a nakon Sesveta put po Hrvatskoj izložbi tek slijedi. Sa željom boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca i blaženika. Baš po toj nakani za svečanost u Sesvetama objavljena je knjižica „Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve i likovni prikazi“ koju je predstavio rektor Nacionalnoga svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. Izdanje od 80 stranica preporučio je širokoj publici jer na jednom mjestu donosi kratak životopis svih naših svetaca i blaženika, molitvu svakom svecu, a i više likovnih prikaza koje su oblikovali poznati hrvatski slikari u 13 godine izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“, ili su u manjem dijelu posuđeni iz arhiva Glasa Koncila. Svemu tome pridodan je i popis svih kauza, tj. kandidata za koje se vodi proces za proglašenje blaženima. Na izdavanju tako popularnog izdanja mons. Sente zahvalio je urednici Tanji Baran, ali i Udruzi Zelene i plave Sesvete i Tiskari Gradus koji su poduprli tisak. Radoslav Dumančić je kao domaćin i tajnik Udruge Zelene i plave Sesvete izrazio zadovoljstvo što je projekt postavljen u Sesvetama sa željom duhovnog obogaćenja Sesvećana uoči svetkovine Svih svetih.

Izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek državni tajnik Ivica Poljičak svjedočio je o svojem doživljaju izložbe još ovoga ljeta u Šibeniku u Interpretacijskom centru šibenske katedrale „Civitas Sacra“ gdje je bila postavljena. „Proveo sam cijelu večer uz tu izložbu zadivljen umjetničkom ekspresijom svakoga sveca. Savjetujem da se izložba pogleda u samoći i tišini, kako bi se doživjela u punini“, zaključio je tajnik Poljičak. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, govoreći o hrvatskom kršćanskom identitetu po kojem smo okupljeni, pozvao je da se izložba postavi u budućoj kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu. Uputio je u izgradnju za Hrvatsku izuzetno važne kapele u Svetoj Zemlji, što je poduprla i Vlada RH, u koju će dolaziti vjernici i turisti iz cijeloga svijeta, a koja bi trebala biti završena sljedeće godine. Nakon prijedloga da bi se hrvatska svetost, sada zaokružena kroz likovni prikaz, riječ i molitvu, prikazala i u središtu Europske unije u Bruxellesu, izložbu je otvorio, čestitavši Sesvećanima Sve svete, varaždinski biskup u miru, a nekadašnji župnik u Sesvetskom Kraljevcu, mons. Josip Mrzljak. 

Glazbeni obol svečanosti dale su učenice flautistice Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, a cjelokupan je program preko video streaminga prenosio Zabavni radio.

Uz brojne okupljene vjernike i poštovatelje hrvatskih duhovnih velikana svečanosti su se pridružili gotovo svi sesvetski župnici, više drugih svećenika, redovnika i redovnica, većina postulatora ili promicatelja štovanja hrvatskih svetaca i blaženika, te poznati sesvetski gospodarstvenici.