Završeni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika 2021. – Dan slugu Božjih Vendelina Vošnjaka i Alekse Benigara

Misnim slavljem i predstavljanjem publikacija o slugama Božjim Vendelinu Vošnjaku i Aleksi Benigaru Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Križevcima su u nedjelju 30. svibnja 2021. završeni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Misu je, nakon uvodnih pozdrava križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka, predvodio provincijal fra Milan Krišto, a propovijedao je fra Ratko Radišić, vicepostulator kauze sluge Božjega Alekse Benigara. Pjevali su franjevački bogoslovi.

U propovijedi je o. Radišić približio svijetle likove svoje provincije. Časni sluga Božji Vendelin Vošnjak (1861. – 1933.) živio je u Zagrebu i umro na glasu svetosti, što je Crkva potvrdila 2000. Grob mu je u crkvi sv. Franje u Zagrebu. Sluga Božji Aleksa Benigar (1893. – 1988.) umro je u Rimu, a pokopan u Zagrebu. Njegovi su zemni ostaci 2007. preneseni u kriptu franjevačke crkve u Zagrebu na Kaptolu. Za sobom je ostavio glas svetosti. 

Uslijedilo je predstavljanje publikacija o franjevačkim slugama Božjim. Bila je to i prilika da fra Danijel Patafta, urednik provincijske biblioteke „Brat Franjo“ i profesor crkvene povijesti na KBF-u u Zagrebu, detaljnije progovori o nekim, njemu posebno važnim aspektima života i djelovanja slugu Božjih.

Cjelokupnom je programu nazočio izaslanik premijera Andreja Plenkovića Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

Time su završeni četverodnevni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Glasa Koncila, portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija i Radio Marije. Suorganizatori su bili: Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, Hrvatsko katoličko liječničko društvo i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan se program u sve dane mogao pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija i Radio Marije.