13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – Dan službenice Božje Ane Marije Marović (2. dan)

Pretprogramom i misom koju je u čast službenice Božje Ane Marije Marović predvodio duhovnik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva don Ivan Bodrožić te okruglim stolom „Svetost i zdravlje“ u Križevcima su u petak 28. svibnja 2021. nastavljeni 13. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost je započela predstavljanjem službenice Božje Ane Marije Marović koje su izveli članovi Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva: Nediljka Rogošić, Andrea Koščec i fra Draženko Tomić. 

Zatim je don Ivan Bodrožić predvodio misno slavlje. Koncelebrirali su župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček i duhovnik zagrebačke podružnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva fra Draženko Tomić.

U propovijedi je dr. Bodrožić izrazio radost što na Danima hrvatskih svetaca i blaženika može progovoriti o Bokeljki porijeklom iz Dobrote koja je svoju svetost ostvarila kao redovnica u Veneciji. Njenu je duhovnost usporedio s duhovnošću starih monaha iz prvih kršćanskih vremena. Skrbila se za ljude s rubova društva, rekao je propovjednik i naglasio da je po tome aktualna i danas. Govorio je o tome kako se službenica Božja odrekla svojih mnogih umjetničkih darova kako bi se se u potpunosti posvetila Gospodinu. „I danas su nam potrebne odvažne i svete žene poput Ane Marije Marović, koje će se Kristu, vođene njegovom ljubavlju, posvetiti potpuno“, zaključio je dr. Bodrožić i na kraju mise poveo molitvu za proglašenje Ane Marije Marović blaženom.  

Glazbeni obol euharistiji dao je Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu „Cantores sancti Marci“, uz dirigenta Juricu Petra Petrača.

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost i zdravlje“. Sudjelovali su križevački grkokatolički biskup mons. Milan Stipić, predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkoga društva dr. Rok Čivljak, i član obitelji zaslužne za promicanje štovanja Ane Marije Marović Marko Perčin. Sudjelovao je i predstavnik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809. Ivan Petković. Kroz program je vodila novinarka Nikolina Marović.

Cjelokupan program iz križevačke župne crkve sv. Ane mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije.