Završeni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (4. dan – Dan sv. Nikole Tavelića)

Dokumentarnim filmom „Život je darovan“ o prvom hrvatskom svecu Nikoli Taveliću, misnim slavljem koje je predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole iz Šibenika fra Ivan Bradarić te predstavljanjem slike i pjesme s video-spotom u svečevu čast u križevačkoj su župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 31. svibnja 2020. završeni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Tom je svečanošću proslavljen jubilej 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića.

Uvodno je prikazan 20-minutni dokumentarni film „Život je darovan“ u kojem je dana sinteza života, djelovanja i mučeničke Tavelićeve smrti.

Uslijedilo je misno slavlje koje je, u koncelebraciji sa župnikom domaćinom Stjepanom Sovičekom, predvodio rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića iz Šibenika fra Ivan Bradarić. „Dolazim iz grada prvoga kanoniziranog hrvatskog sveca Nikole Tavelića kao hodočasnik u grad trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina. Činjenica je da slabo slavimo naše svece, kao da oni nisu ušli u naš hrvatski narod. Zato je hvalevrijedna ova inicijativa u Križevcima da se naša pažnja ovom manifestacijom barem jedanput godišnje u četiri dana usmjeri na silno duhovno blago koje naš narod ima“, rekao je na početku propovijedi fra Ivan Bradarić. Govorio je o blagdanu Pedesetnice, Duhova, ali i o mučeničkoj Tavelićevoj smrti u Jeruzalemu. „Današnji svijet živi po logici ovoga svijeta, materijalno, a logika Duha Svetoga često je drugačija, po njoj se pripremamo za vječnost. Zbog vječnosti je i Nikola Tavelić svojevoljno predao svoj život, zato ga danas štujemo“, istaknuo je propovjednik i pozvao na upoznavanje ostalih naših svetaca i blaženika koji također, naglasio je, govore jezikom propovjednika, ali nas i zagovaraju kada im se utječemo. Fra Ivan Bradarić najavio je domovinsku proslavu jubileja 50. obljetnice Tavelićeve kanonizacije za 21. lipnja ove godine u Šibeniku.   

Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je Ansambl „Kolbe“ iz Zagreba.

Zatim je fra Ivan Bradarić predstavio dvometarsku sliku s likom sv. Nikole Tavelića, a riječ je o najstarijem likovnom prikazu sv. Nikole iz 15. ili 16. stoljeća nepoznatog autora. Svečanost je završena premijernim prikazom video-spota s pjesmom „Timbar vire“ u izvedbi klape „Bunari“ iz Šibenika. Pjesma i video-spot suvremene glazbene i video produkcije napravljeni su baš za jubilej 50. obljetnice kanonizacije prvoga hrvatskog sveca.

Time su završeni četverodnevni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Glasa Koncila, portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija i Radio Marije. Suorganizatori su bili: Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan se program u sve dane mogao pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija i Radio Marije.