10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (3. dan – Dan službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić)

Molitvenim, književnim i glazbenim programom te misnim slavlje u čast službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić koje je predvodio delegat-sudac Zvonimir Kurečić, projekcijom dokumentarnoga filma „Riječka majka – Marija Krucifiksa Kozulić” scenarista i redatelja Bernardina Modrića te radionicama za djecu o temi hrvatskih svetaca i blaženika u subotu 26. svibnja 2018. održan je program trećega dana 10. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon uvodnih pozdrava župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka, pretprogram posvećen službenici Božjoj izvele su postulatorica kauze s. Dobroslava Mlakić te glazbenice Barbara Brezac Benigar i Daniela Sisgoreo Morsan.

Slijedilo je misno slavlje koje je predslavio sudac-delegat u postupku za proglašenje službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić blaženom dr. Zvonimir Kurečić. U propovijedi je govorio da je život Marije Krucifikse u Rijeci – u drugoj polovici 19. i u prva dva desetljeća 20. stoljeća – bio ostvarenje blaženstava, da je ona evanđelje u potpunosti ostvarila u svojem životu. Kao velika karitativka gladne je hranila, gole odijevala, neuke obrazovala, darivala je ljubav djeci i svima u potrebi, pripovijedao je dr. Kurečić.

– Iz razgovora s ljudima doznao sam da je ljudi i danas zovu Riječkom Majkom, kao što su, primjerice, u Indiji zvali Majku Terezu – rekao je dr. Kurečić i istaknuo da je službenica Krucifiksa njegovala veliku ljubav prema euharistiji i euharistijskom klanjanju.

– Za nju je adoracija bila promatranje neizmjerne ljubavi Božjega srca, zato je ona molila za čitavo čovječanstvo sa željom da svaki čovjek nađe put prema Bogu, da si svatko nađe put spasenja – zaključio je dr. Kurečić i pozvao na molitvu Krucifiksi Kozulić kako bi se izmolilo čudo koje je potrebno za njezino proglašenje blaženom.

Glazbeni obol misnome slavlju dala je kantautorica popularne duhovne glazbe Daniela Sisgoreo-Morsan koja je otpjevala i nekoliko pjesama posvećenih službenici Božjoj koje je sama skladala. Na misi je, uz više propadnica Družbe sestara Presvetoga srca Isusova iz Rijeke i Zagreba, sudjelovala vrhovna glavarica s. Nives Stubičar.

Nakon mise projiciran je dokumentarno-igrani film „Riječka majka – Marija Krucifiksa Kozulić” scenarista i redatelja Bernardina Modrića koji je uoči projekcije ispripovijedao o okolnostima snimanja filma.

Tijekom jutra u križevački Hrvatski dom stiglo je više ekipa vjeroučenika koje su, pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mali koncil – Mak”, tijekom jutra i prijepodneva sa svojim vjeroučiteljima stvarale dramske, likovne, glazbene i plesne izričaje na temu hrvatskih svetaca i blaženika. Njih je, kao i njihove voditelje, vjeroučitelje ili časne sestre pozdravio urednik „Maloga koncila” Vojmil Žic te koordinatorice radionica Valentina Jurišić i Renata Vivek Božić. U popodnevnim su satima djeca stvoreno pokazala u javnoj izvedbi. Glazbeno je susret obogatila gitaristica Marija Selak, a kroz program je u ime organizatora vodila Tanja Baran.

Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačkim župama sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina kao organizatorima suorganizacijski su se pridružile križevačke gradske ustanove: Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković”, Glazbena škola Alberta Štrige i Gradski muzej.