Završeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (4. dan – Dan hrvatskih dominikanskih blaženika)

Duhovno-glazbenim programom posvećenim hrvatskim dominikanskim blaženicima u povodu 800 godina postojanja dominikanskoga reda Reda propovjednika, misnim slavljem koje je predvodio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić te premijernim prikazivanjem crtanoga fima „Sveti Dominik” u križevačkoj su župnoj crkvi sv. Ane u nedjelju 29. svibnja 2016. završeni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Pretprogram i euharistija

Hrvatskim dominikanskim blaženicima bl. Augustinu Kažotiću, bl. Ozani Kotorskoj, bl. Nikoli Milinoviću i fr. Dominiku Baraču posvećeni pretprogram, govoreći i pjevajući o njima, izveli su dominikanka s. Slavka Sente, dominikanac fr. Ivan Babić te zbor dominikanskih bogoslova. Uslijedilo je misno slavlje koje je u koncelebraciji s križevačkim župnikom Stjepanom Sovičekom, te uz sudjelovanje đakona Marija Brezaka, predvodio dominikanski provincijal dr. Anto Gavrić.

On je u propovijedi govorio o tome kako svatko od nas ima svoje drage svece i blaženike po kojima nam Bog pokazuje svoju blizinu te da nam Bog po njima svjedoči koliko je osjetljiv na naše potrebe. „Sveci su svježina koja nam je potrebna u našim svakodnevnim nevoljama i patnjama”, rekao je propovjednik podsjetivši na ključne trenutke života bl. Augustina Kažotića i bl. Ozane Kotorske. Sjetio se nesebičnosti blaženoga zagrebačkog nadbiskupa koji je s puno ljubavi nastojao osigurati boljitak naroda koji mu je bio povjeren na više razina i veličine kotorske zazidane djevice, koja je, iako nije putovala kao bl. Kažotić, udaljena od svijeta pomagala mnogima, molitvom, savjetima, porukama. Progovorio je o veličini utemeljitelja čiovskoga dominikanskog samostana iz 15. st. bl. Nikoli Milinoviću te o mučeniku fr. Dominiku Baraču, koji je bio žrtva komunističkoga režima, a za kojega Hrvatska dominikanska provincija priprema proces za proglašenje blaženim.

Spomenuo je dr. Gavrić i imena u javnosti vrlo slabo znanih hrvatskih dominikanskih redovnika ili redovnica koji su na glasu svetosti, tridesetdvojicu dominikanskih mučenika iz Bosne iz 13. stoljeća, pet dominikanki koje su u 16. stoljeću u Starom Gradu na Hvaru ubili Turci, dominikanke Magdalenu Pereš iz 17. stoljeća iz okolice Visokog u Bosni i s. Jordanu Markezić iz 20. stoljeća iz Istre. Dr. Gavrić je na kraju uputio na bogatu povijest hrvatske svetosti, na to da se svecima treba diviti, ali da ih je važnije slijediti, a da je svaki svetac najvažnije primio u svojoj obitelji, da su mnoge svece majke pratile na njihovu putu te da je važno moliti svece za snagu naših obitelji. Glazbeni obol euharistijskoj svečanosti dao je dječji zbor župe sv. Ane.

Premijera crtanog filma

Nakon toga je premijerno prikazan crtani film „Sveti Dominik” iz serijala crtanih filmova „Moja katolička obitelj” EWTN televizije koju je za hrvatsku publiku producirala Laudato televizija. Film u dvadesetak minuta približava lik, djelovanje i poruke sv. Dominika iz perspektive djece i mladih.

Time su završeni četverodnevni 8. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, Glasa Koncila, Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije. Suorganizatori su bili: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” Zagreb te križevačke gradske ustanove: Gradski muzej, Pučko otvoreno učilište i Glazbena škola Alberta Štrige.
[supsystic-gallery id=’1′]