Dan sluge Božjeg Ante Gabrića (3. dan)

Skupna - djecaPretprogramom i misnim slavljem koje je u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u večernjim satima predvodio vicepostulator za proglašenje sluge Božjeg Ante Gabrića blaženim i svetim o. Antun Volenik, projekcijom dokumentarnoga filma „Tamo gdje palme cvatu” te radionicama za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika u prijepodnevnim i popodnevnim satima, u Križevcima je u subotu 30. svibnja 2015. održan program trećega dana 7. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon pretprograma i mise projiciran dokumentarni film

Prigodni program uoči misnoga slavlja uz prezentaciju je posvećenu životu i djelovanju sluge Božjega Ante Gabrića osmislio i izveo o. Antun Volenik. On je i predvodio misu u suslavlju sa salezijanskim provincijalom don Pejom Orkićem, glavnim urednikom Radio Marije o. Stjepanom Fridlom i župnikom domaćinom Stjepanom Sovičekom.

U propovijedi je o. Volenik predstavio iznimno plodonosno djelovanje sluge Božjeg Ante Gabrića u Indiji. Citirao je više poticajnih misli toga najpoznatijeg hrvatskog misionara sveta života, govorio o njegovoj ljubavi za najslabije, o beskonačnoj pažnji koju je o. Gabrić pokazivao malenima te o njegovoj korespondenciji od više tisuća pisama. „Pater Gabrić bio je most, preko njega se ljubav širila dalje, on je širi i danas preko groba, a taj je njegov izazov ljubavi i danas na svima nama. Sveci nas poput o. Gabrića izazivaju jer smo svi pozvani na ljubav, na svetost” – zaključio je o. Volenik zazvavši na kraju propovijedi zagovor o. Gabrića i svih hrvatskih svetaca i blaženika.

Glazbeni obol misnome slavlju dao je zbor župe sv. Ane.

Nakon mise projiciran je dokumentarni film HRT-a „Tamo gdje palme cvatu” scenaristice i redateljice Ljiljane Bunjevac Filipović posvećen životu i djelovanju sluge Božjeg Gabrića.

Radionice za djecu

Tijekom prijepodneva u križevački Hrvatski dom stiglo je više ekipa vjeroučenika iz Siska, Vrbovca, Visokog i Križevaca koja su, pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mali koncil – Mak”, tijekom jutra i prijepodneva sa svojim vjeroučiteljima stvarala dramske, likovne, glazbene i plesne izričaje na temu hrvatskih svetaca i blaženika. Njih je, kao i njihove voditelje, vjeroučitelje ili časne sestre uvodno pozdravio župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček, urednik „Maloga koncila” Vojmil Žic te koordinatorica radionica Valentina Jurišić. Nazočili su župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražen Hladuvka te đakon Dejan Tot. U popodnevnim su satima stvoreno djeca pokazala u javnoj izvedbi.

Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačkim župama sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina kao organizatorima suorganizacijski su se pridružile križevačke gradske ustanove: Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković”, Glazbena škola Alberta Štrige i Gradski muzej.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)