Najava 7. Dana hrvatskih svetaca i blaženika

7. Dani HSIB 2015U Križevcima će od četvrtka 28. do nedjelje 31. svibnja 2015. biti održani 7. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Pretprogramom i misnim slavljem ove će godine biti tematizirani: bl. Alojzije Stepinac, hrvatski sveci i blaženici redovnici i redovnice, sluga Božji Ante Gabrić i sv. Marko Križevčanin, a kulturni dio programa sastojat će se od likovne izložbe, okrugloga stola, radionica za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika, projekcije dokumentarnoga fima i izložbe knjiga.


Manifestacija će započeti u četvrtak 28. svibnja u 18.30 sati u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane svečanošću otvorenja Dana u kojoj će sudjelovati obojica križevačkih župnika preč. Stjepan Soviček i vlč. Dražen Hladuvka.

Taj je dan posvećen bl. Alojziju Stepincu i molitveni će, književni i glazbeni program njemu u čast nakon otvorenja Dana izvesti Obiteljska zajednica križevačkih župa. Misno će slavlje u 19.00 sati predvoditi rektor nacionalnoga svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren. Glazbeni obol euharistiji dat će Klapa „Bistrica“.

Nakon mise u Gradskoj će galeriji od 20.15 sati biti održan program pod nazivom „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u sklopu kojeg će biti otvorena izložba slika s likovima hrvatskih svetaca i blaženika u tehnici akrilika na platnu akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. Uz križevačkoga gradonačelnika Branka Hrga, koprivničko-križevačkoga župana Darka Korena i ravnatelja Gradskoga muzeja u Križevcima Zorana Homena, na otvorenju će izložbe sudjelovati direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba Ksenija Abramović koja i organizira izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić te autori. U duhovno-glazbenom programu nastupit će dramski umjetnik Dubravko Sidor i Klapa „Bistrica“. Kroz program će voditi Tanja Baran, a izložbu će otvoriti mons. Zlatko Koren.

Drugi dan manifestacije, petak 29. svibnja, u povodu Godine posvećenoga života bit će u čast proglašenih hrvatskih svetaca i blaženika redovnika i redovnica. Pretprogram će u 18.30 sati u crkvi sv. Ane biti u izvedbi Povjerenstva za trajnu formaciju Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica. Nakon toga će u 19.00 sati misno slavlje, uz glazbenu pratnju Redovničkoga band aida, predvoditi predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica kapucinski provincijal fra Jure Šarčević. U 20.15 će sati u Hrvatskom domu u središtu Križevaca biti održan okrugli stol „Kako su hrvatski sveci i blaženici redovnici i redovnice ostvarili svoju redovničku karizmu?“ na kojem će sudjelovati promicatelji štovanja hrvatskih svetaca i blaženika redovnika i redovnica. O sv. Nikoli Taveliću govorit će fra Ivan Bradarić, o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću fra Jure Šarčević. Bl. Graciju iz Mula predstavit će vlč. Robert Šreter,  bl. Augustina Kažotića fr. Anto Gavrić, bl. Ozanu Kotorsku s. Ivana Pavla Novina, bl. Ozanu Kotorsku bl. Mariju od Propetog Isusa Petković s. Vianeja Kustura i bl. Drinske mučenice s. Ozana Krajačić. Moderator okrugloga stola bit će mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, a u glazbenom će programu, uz korepeticiju Tonija Eterovića, nastupiti pjevačica popularne duhovne glazbe Željka Marinović.

Trećega dana, u subotu 30. svibnja, program će biti posvećen sluzi Božjem Anti Gabriću. Pretprogram će u crkvi sv. Ane od 18.30 sati biti u izvedbi vicepostulatora za proglašenje o. Gabrića blaženim i svetim o. Antun Volenik koji će u 19.00 sati predvoditi misno slavlje. Misu će glazbeno animirati Zbor župe sv. Ane. Nakon toga će biti prikazan dokumentarni film HRT-a “Tamo gdje palme cvatu“ o životu i djelovanju o. Gabrića scenaristice i redateljice filma Ljiljane Bunjevac Filipović koja će i govoriti o filmu.

Toga dana u jutarnjim i popodnevnim satima svoj obol hrvatskim svecima i blaženicima dat će djeca koja će se, pristigla iz različitih hrvatskih krajeva, okupiti u 10.00 sati u Hrvatskom domu gdje će najvećim hrvatskim duhovnim velikanima u čast stvarati literarni, novinarski, dramski, likovni, glazbeni i plesni program. Sve ono što će na radionicama stvarati tijekom jutra i prijepodneva, pokazat će na javnoj izvedbi u velikoj dvorani Hrvatskoga doma od 15.00 sati. Pokrovitelj radionica je Dječji mjesečnik „Mak“.

Zadnjega četvrtoga dana manifestacije, u nedjelju 31. svibnja, program će biti posvećen sv. Marku Križevčaninu. Molitveni, književni i glazbeni program posvećen sv. Marku u 09.30 sati u crkvi sv. Ane izvest će SKAC zbor i Zbor mladih križevačkih župa „Crisinus“. Misno će slavlje u 10.00 sati predvoditi duhovnik Studentskoga katoličkog centra u Zagrebu o. Ivan Ike Mandurić, a pjevat će SKAC zbor i Zbor „Crisinus“. Nakon mise će u predvorju župnog kompleksa sv. Ane biti otvorena izložba knjiga posvećenih hrvatskim svecima i blaženicima „Sveta Hrvatska“ iz fundusa Gradske knjižnice Zagreb. Izložbu će predstaviti autor Željko Vegh.

7. Dane hrvatskih svetaca i blaženika – pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-križevačke biskupije te uz potporu Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i Glasa Koncila – u zajedništvu organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina. Suorganizatori su: Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato“ iz Zagreba, Dječji mjesečnik „Mali koncil – MAK“, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, Glazbena škola Alberta Štrige Križevci i Turistička zajednica Križevci.

7. Dani HSIB 2015. – plakat

7. Dani HSIB 2015. – pozivnica

7. Dani HSIB 2015. – program