Otvorena izložba o hrvatskim svecima i blaženicima Matka Antolčića na zagrebačkoj Peščenici

HSIB na Pescenici 2015 -2Izložba akademskog slikara Matka Antolčića „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” otvorena je u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” na početku jubilarne desete dominikanske „Korizme na Peščenici” u srijedu 18. veljače u dominikanskom samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Suvremeni likovni prikaz najvećih hrvatskih svetaca i blaženika autora Matka Antolčića otvoren je za zagrebačku publiku na Pepelnicu, istoga datuma kada se Crkva spominje sveca zaštitnika svih umjetnika bl. Beata Angelica. Primarno je izložba bila osmišljena i postavljena na 6. Danima hrvatskih svetaca i blaženika krajem svibnja 2014. u Križevcima. Nakon toga izložba je putovala po dominikanskim središtima, najprije je na blagdan bl. Augustina Kažotića bila otvorena u Trogiru te uz Redovničke dane u dominikanskom samostanu u Splitu. Suorganizatori izložbe su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” i Hrvatska dominikanska provincija.

Pozdravnu riječ okupljenima je na otvorenju na Peščenici uputio prior samostana bl. Augustina Kažotića fr. Zvonko Džankić. Otvorenju izložbe prisustvovala je vlasnica galerije „Laudato” Ksenija Abramović, koja je u govoru istaknula da izložba Matka Antolčića suvremenim likovnim jezikom progovara o dubokim duhovnim stvarnostima i potiče na nasljedovanje svetaca. O izložbi je govorio likovni kritičar Stanko Špoljarić. Podsjetio je na autorovu likovnu osebujnost i umjetničku zrelost koja se između ostaloga očituje u tome što je prikazu svakog sveca i blaženika pristupio na jedinstven način, kreativnim rješenjima približivši njihove osobnosti i one karakteristike po kojima su prepoznatljivi. „Razgledavajući izložbu uočava se da je svaki od svetaca likovno promišljen i duhovno doživljen”, zaključio je prof. Špoljarić.

Autor Matko Antolčić zahvalio je organizatorima na suradnji i posvjedočio da rad na likovnom prikazu svetaca uključuje odgovornost jer umjetnost često pruža prvi dojam o svecu i sliku o njegovoj osobnosti. Izrazio je želju da se posjetitelji izložbe osjete dotaknutima primjerima svetaca preko likovnih prikaza te da se u njima pronađu. Dominikanski red od svojih početaka njeguje umjetničku tradiciju, a dominikanski samostani su u službi propovijedanja tijekom povijesti bili svojevrsne male galerije, podsjetio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, koji je otvorio izložbu. U glazbenom dijelu otvorenja nastupila je klapa „Slavić” s korizmenim napjevima u vlastitoj obradi, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” moći će se razgledati do Uskrsa.