Započeli 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan – Dan bl. Marije Propetoga Isusa Petković)

1. dan, misu predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić 3Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim bl. Mariji Propetoga Isusa Petković, misnim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te otvorenjem izložbe skica za vitraje s likovima hrvatskih svetaca i blaženika Branimira Dorotića u Križevcima su u četvrtka 27. siječnja 2011. započeli 3. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave najmlađe hrvatske blaženice  Marije Propetog Isusa Petković kojoj je bio posvećen 1. dan manifestacije započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima križevačkih župnika Krešimira Žinića i Ivana Novaka te bl. Mariji posvećenim molitvenim i glazbenim sadržajima koje su izvele časne sestre Družbe Kćeri milosrđa koju je blaženica utemeljila. U glazbenom dijelu pomogao im je zbor župe sv. Mirka iz zagrebačkih Šestina koji je glazbeno animirao i misno slavlje.

Euharistiju je predvodio zadarski nadbiskup, donedavni dubrovački biskup, mons. Želimir Puljić. Koncelebrirali su križevački župnici Žinić i Novak, župnik iz Svetog Petra Orehovca Ivan Žufika, križevački grkokatolički katedralni župnik Mihajlo Simunović te župnik iz Šestina Ilija Žugaj.

Na početku je mise nadbiskupa pozdravio  župnik domaćin Žinić, izražavajući zadovoljstvo što su u Križevce stigle i vrhovna predstojnica Družbe Kćeri milosrđa iz Rima s. Emila Barbarić, provincijalna glavarica s. Nelija Pavlović i promicateljica kauze za proglašenje bl. Marije svetom s. Jasminka Gašparović. Nadbiskup se u propovijedi prisjetio prekrasnih trenutaka 6. lipnja 2003. kada je papa Ivan Pavao II.  u dubrovačkoj gruškoj luci Mariju Petković proglasio blaženom. „Trebamo biti ponosni što smo dio naroda kojem je pripadala blaženica koja je ljubila Boga i čovjeka, koja se redovito pouzdavala u njegovu volju, iskazivala ljubav prema malenima, siromašnima, starijima i napuštenima. Blaženica Marija velika je zato što je usvojila poniznost i siromaštvo kao najveću vrednotu. Ona nije pošla na barikade uništavati druge, već je radije prihvatila barikade služenja”, rekao je nadbiskup Puljić podsjećajući na blaženičin život i njezine misli iz duhovne oporuke. „Na žalost, mi Hrvati smo narod koji ne zna štovati svoje velikane, a kad tu manu spoznamo, ona nam može postati vrlina”, istaknuo je nadbiskup naglasivši da su hrvatski sveci i blaženici pravi kvasac društva, sol zemlje i svjetlo svijeta, prava remek djela Duha Svetoga koje Crkva daje narodu za uzore. Na kraju je izrazio zadovoljstvo i zahvalu što je u Križevcima prije tri godine zaživjela manifestacija Dani hrvatskih svetaca i blaženika kao jedinstvena u našoj zemlji.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe „Slava zasja svemu rodu našemu” akademskoga slikara Branimira Dorotića. U suradnji sa Sakralnom galerijom hrvatskih umjetnika „Laudato” iz Zagreba za tu je priliku ostvaren Dorotićev postav skica za vitraje s likovima hrvatskih svetaca i blaženika. U svečanosti otvorenja sudjelovali su križevački gradonačelnik Branko Hrg, ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, direktorica „Laudata” Ksenija Abramović koja je i otvorila izložbu, likovni kritičar Stanko Špoljarić i sam autor. Umjetnički obol svečanosti otvorenja dale su šibenske glazbenice: mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić te dramski umjetnik Tomislav Martić. Kroz program je vodila Tanja Baran.