O hrvatskim svecima i blaženicima u Brestju

Uoči 2. Dana hrvatskih svetaca i blaženika, što će biti održani od 28. do 31. siječnja u Križevcima, gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina i župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, u župi Dobroga Pastira u zagrebačkom naselje Brestje predstavnici organizatora Dana: križevački župnik Krešimir Žinić i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran okupljenim članovima župne obiteljske zajednice, kao i ostalim župljanima, skrenuli su pozornost na život i djelovanje hrvatskih svetaca i blaženika te su potaknuli na njihovo intenzivnije štovanje.

Susret je započeo pobožnošću klanjanja koje su uz domaćega župnika Ivana Filipčića predvodili članovi obiteljske zajednice, posebno se molitvom utječući bl. Alojziju Stepincu, bl. Ivanu Merzu i bl. Mariji od Propetog Isusa Petković. Uslijedilo je euharistijsko slavlje  u sklopu kojega je križevački župnik Žinić uputio okupljene na svet način života. Poručio je, posebno predstavljajući život sv. Marka Križevčanina, da danas nitko od nas ne traži krvno mučeništvo, na što se odlučio Marko Križevčanin ili sv. Nikola Tavelić, ali da svejedno u sredinama i okolnostima u kojima živimo svojim životima možemo svjedočiti svetost.

Zatim je u župnoj dvorani uz prigodnu prezentaciju, kratko predstavljajući živote svetih Nikole Tavelića, Leopolda Bogdana Mandića i Marka Križevčanina i blaženika Augustina Kažotića, Gracije iz Mula, Ozane Kotorske, Alojzija Stepinca, Marije od Propetog Isusa Petković i Ivana Merza, govorila Tanja Baran. Naglasila je da proglašenih svetaca i postupaka za proglašenje blaženim u Hrvatskoj nema puno zato što je svaka pojedina kauza dug, zahtjevan i skup posao, koji traži i puno molitve pa je u tom smislu govorila i o potrebi češćega zagovaranja vjernika pojedinom kandidatu za oltar jer se bez potvrđenoga čuda proglašenje ne može dogoditi.

Križevčani su na susretu Brestjanima podijelili brošuru Hrvatski sveci i blaženici koju su priredili i objavili kao kombinaciju životopisa, molitve i fotografije trojice hrvatskih svetaca i šestero blaženika, a predstavljena je i prva knjiga pripovjedaka o svim hrvatskim svecima i blaženicima za djecu osnovnoškolske dobi „Plamena srca” autorice Sonje Tomić, što su je u zajedništvu objavili Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić” i Glas Koncila. Podijeljeni su i letci s programom 2. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.