Najstariji hrvatski blaženik Augustin Kažotić proslavljen na 15. Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima

Misom bl. Augustinu Kažotiću u čast kojoj je prethodio pripremni program te premijernom izvedbom dramsko-scenske igre „Augustin“, u Križevcima su u petak 26. svibnja 2023. nastavljeni 15. Dani hrvatskih svetaca i blaženika. Tom je svečanošću spomenuta 700. godišnjica Kažotićeve smrti.

Starješina dominikanskog samostana u Starom Gradu na Hvaru iz roda Kažotićevih fr. Ante Kazoti uvodno je, s dominikanskim bogoslovima Jakovom Vukovićem i Leonardom Matinovićem, predstavio Kažotićev životopis, od njegova rođenja u Trogiru, dominikanske formacije, preko ređenja za biskupa i njegova bogatog djelovanja kao zagrebačkog i na kraju lucerskog biskupa. Interpretirali su Kažotiću posvećene stihove te poveli molitvu za Kažotićevo proglašenje svetim, kao i Kažotićevu molitvu prije slavljenja mise. Glazbeno je pretprogram, kao i misno slavlje, obogatio zbor „Hrid“ koji djeluje u dominikanskoj župi Kraljice svete krunice na zagrebačkoj Koloniji.

Misno je slavlje, uz župnika domaćina preč. Stjepana Sovičeka, grkokatoličkog svećenika o. Mladena Mikulića te oce dominikance, predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš. Uz brojne okupljene vjernike sudjelovale su i sestre dominikanke Slavka Sente i Marta Turi.     

Uvodno je biskup Radoš progovorio o hrvatskim svecima i blaženicima kao zvijezdama koje danas slavimo. Najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića nazvao je dobrim pastirom Crkve Zagrebačke. „Kažotić je u svojoj Zagrebačkoj Crkvi 20 godina bio dobri pastir, kao biskup je činio mnoga dobra djela i bio znak Božje ljubavi prema vjernicima. Ipak, prijelaz u vječnost doživio je svijetleći kao biskup u južnoj Italiji u Luceri“, istaknuo je biskup Radoš i naglasio da je bl. Kažotić svako svoje djelovanje uobličio u izričaj Božje blizine. „Bog je Kažotiću bez iznimke uvijek bio na prvom mjestu“, zaključio je biskup Radoš.

Na kraju je mise uime organizatora biskupu, ostalim sudionicima i vjernicima zahvalila Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ rekavši da se izniman jubilej poput Kažotićeva – 700 godina od smrti – doživi jednom u životu. Izrazila je žaljenje što u prigodi velikog jubileja Kažotić ne doživljava kanonizaciju,  pozvala na daljnju molitvu na tu nakanu te na zauzetije promicanje štovanja najstarijega hrvatskog blaženika, ključne osobe hrvatskoga srednjovjekovlja, najuglednijeg Hrvata s kraja 13. i početka 14. stoljeća.    

Uslijedila je premijerna izvedba dramsko-scenske igre „Augustin“ Glumačke družine „Ozana“ iz Visokog kraj Novog Marofa. Pod mentorstvom dramskog pedagoga Tibora Martana kao višegodišnji su promicatelji životopisa hrvatskih svetaca i blaženika kroz dramski izraz prikazali svoje viđenje poruke Kažotićeva života.  

Cjelokupan program iz križevačke župne crkve sv. Ane mogao se pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkog radija, Radio Marije i Glasa Koncila.

Organizatori su 15. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ te križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.