Završeni 14. Dani hrvatskih svetaca i blaženika 2022. – Dan sv. Marka Križevčanina

Misnim slavljem koje je predvodio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić te predstavljanjem znanstvene knjige „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“ 25 autora koju je uredila doc. dr. sc. Tanja Baran, u nedjelju 29. svibnja 2022. proslavljen je treći hrvatski svetac Marko Križevčanin. Time su završeni 14. Dani hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Uvodni književni, glazbeni i molitveni program svojem svetom sugrađaninu u čast u crkvi sv. Ane izveli su članovi Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Misu je, uz domaćina križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka, te uz sudjelovanje koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i brojnih vjernika, predvodio rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, sin Bjelovarsko-križevačke biskupije kojoj je sv. Marko nebeski zaštitnik. Koncelebrirali su mons. Ivan Miklenić, franjevac kapucin fra Jure Šarčević, dominikanac akademik Stjepan Krasić, isusovci prof. dr. sc. o. Ivan Šestak i dr. sc. o. Ivica Musa te vlč. Anđelko Katanec. U propovijedi je prof. Tanjić govorio o tome kako nijedan od hrvatskih svetaca i blaženika nije bio nalik drugome, da su imali različite životne vizije, različite interese te da su živjeli u različitim vremenima, a da su bili vođeni istim Kristovim duhom, u poslušnosti i služenju, kako svi, tako i sv. Marko Križevčanin. Govorio je o ekumenskom duhu svetoga Križevčanina naglašavajući kako je Marko tražio dijalog s mučiteljima, ali nije odustajao od onoga što je njemu bilo temeljno važno, ići do kraja za Krista. Iznimno bogat glazbeni obol misnome slavlju dali su mješoviti zbor župe sv. Blaža i akademski zbor Cappella Odak iz Zagreba, uz solisticu Renatu Mihelčić, orguljaša Davora Ljubića te dirigenta Matiju Fortunu. S njima je bio župnik zagrebačke župe sv. Blaža vlč. Borna Puškarić.  

Uslijedilo je predstavljanje znanstvene knjige „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“ 25 autora. O knjizi su govorili uime nakladnika v. d. direktora i glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, recenzenti Željko Tanjić i znanstveni savjetnik u Hrvatskom institutu za povijest dr. sc. Mario Jareb te urednica knjige doc. dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja je izdavač knjige.

Branimir Stanić je govorio o iznimnoj vrijednosti djela koje je Glas Koncila podržao kao nakladnik, kao i sva dosadašnja izdanja Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ u petnaestak godina djelovanja, Mario Jareb je detaljnije vrednovao povijesne znanstvene radove, ali i naglasio važnost sadržajne multidisciplinarnosti knjige koju je potom Željko Tanjić nazvao kapitalnom i predložio izdavanje na engleskom jeziku te plasiranje izdanja u najvažnije knjižnice diljem svijeta. Urednica Tanja Baran govorila je o tome kako su sv. Marka Križevčanina Hrvati 1995. dobili na dar, bez osobitih zalaganja Crkve u Hrvata, da su o njemu dotad vjernici malo znali pa ga se stalo upoznavati tek nakon kanonizacije, što je proces koji traje. Naglasila je da svetom Križevčaninu u čast u Hrvatskoj dosad nikada nije održan znanstveni skup, a da se ovom znanstvenom knjigom to željelo nadoknaditi.

Znanstvenu knjigu „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“ kroz 21 znanstveni rad ispisalo je 25 autora: Stjepan Razum, Danijel Labaš, Stjepan Krasić, Ivica Musa i Ivan Šestak, Draženko Tomić, Ivo Džinić, Ivan Armanda, Anđelko Košćak, Anđelko Katanec, Marija Džinić, Davor Trbušić, Ivan Miklenić, Željko Vegh, Tanja Baran, Renata Husinec, Martina Valec-Rebić, Vladimir Lončarević i Manda Zrno, Anita Ruso Brečić, Lucija Konfic i Rozina Palić-Jelavić, Krunoslav Novak i Veronika Novoselac te Božo Skoko. Ugledni su to hrvatski teolozi, povjesničari, filozofi, komunikolozi, kroatisti, znanstvenici koji se bave književnošću, likovnim umjetnostima, glazbom. U svojim su znanstvenim ogledima ispisali znane podatke o trećem hrvatskom svecu i jedinom svecu Zagrebačke metropolije, ali donose i potpuno nove, dosad nepoznate činjenice, kao i raznolike poglede na kontekst vremena i okolnosti u kojima je svetac djelovao i mučenički umro te na poruke koje njegov životni primjer nosi suvremenom čovjeku. U knjizi su objavljene dosad neviđene cjelovite sinteze o sv. Marku Križevčaninu u umjetnostima, kao i analize svega učinjenoga u hrvatskoj Crkvi i društvu za njegovu promociju. Za ovaj se izdavački pothvat istraživala percepcija sv. Marka Križevčanina u javnosti, a dane su i smjernice za daljnje promicanje njegova štovanja.

Knjigu uz uredničin uvod koji je objavljen i na engleskom jeziku i u kojem se donosi sinteza  dosadašnjega svečeva štovanja, a doznaje se i o nastanku tē znanstvene knjige obogaćuju četiri predgovora: bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka, varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša, koprivničko-križevačkog župana Darka Korena i križevačkog gradonačelnika Marija Rajna. Ustanovama koje njih četvorica predstavljaju sv. Marko Križevčanin je zaštitnik pa su prigodnim mislima izrazili poštovanje prema trećem hrvatskom svecu i jedinom svecu Zagrebačke metropolije. U dodatku knjige doneseni su izvještaji Glasa Koncila s predavanja o sv. Marku Križevčaninu Nike Bilića, Ante Gavrića i Jurja Batelje, objavljena je bogata dvodijelna bibliografija radova o sv. Marku Križevčaninu od 1646. do 2021. autora Ćirila Petešića i Suzane Knežević, a kazalo imena izradila je Danijela Zagorec. Na kraju su objavljeni izvaci iz recenzija te bibliografija izdavača knjige Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Knjiga je opsega 640 stranica, opremljena je bogatim likovnim prilozima, formata je 17×24 cm, tvrdoga je uveza. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Križevaca te ostalih pokrovitelja.

Predstavljanjem te knjige, na kojem se okupila većina autora i suradnika iz cijele Hrvatske, završeni su četverodnevni 14. Dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Bjelovarsko-križevačke biskupije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, župa sv. Ane Križevci te župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci, uz potporu Grada Križevaca, Glasa Koncila, portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija i Radio Marije. Suradnici su bili Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Gradski muzej Križevci.

Cjelokupan se program u sve dane mogao pratiti preko facebooka portala prigorski.hr, Hrvatskoga katoličkoga radija i Radio Marije.