Otvorena izložba portreta hrvatskih svetaca i blaženika obitelji Mareković kod dominikanaca na Peščenici

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara kćeri i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića otvorena je na blagdan zaštitnika umjetnika dominikanca Blaženog Angelica u utorak 18. veljače 2020. u multimedijalnoj dvorani „Fr. Dominik Barač” dominikanskoga samostana i župe bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Uime domaćina pozdravljene je okupio i izložbu na kraju otvorio prior dominikanskoga samostana fr. Marinko Zadro, izložbeni projekt predstavio je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml., a samu izložbu likovni kritičar Stanko Špoljarić. Govorio je i autor Ivica Ivan Mareković. U glazbenom dijelu programa nastupio je župni zbor „Osvit“, a voditeljica programa bila je predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” dr. Tanja Baran.

Otvorenju izložbe prethodilo je misno slavlje koje je predvodio župnik župe bl. Augustina Kažotića o. Marko Bijelić, a koncelebrirali su prof. dr. Anto Gavrić i mons. Antun Sente ml.

Izložbu su, koja će se moći razgledati tijekom korizme, organizirali Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića i  Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”.

Izložbeni projekt „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” započeo je u Križevcima 2009. godine za potrebe četverodnevne manifestacije Dana hrvatskih svetaca i blaženika. Uz domaćine Udrugu za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, predvodnica izložbe bila je Galerija „Laudato” iz Zagreba predvođena direktoricom Ksenijom Abramović. Pete je godine manifestacije, 2013., odlučeno da će se izložba nakon Križevaca postavljati u sredinama u kojima se na osobit način štuju hrvatski sveci i blaženici.

Zahvaljujući potpori tadašnjega dominikanskog provincijala o. Ante Gavrića izložba je najprije stigla u Hrvatsku dominikansku provinciju, najprije u samostan na Peščenicu. Domaćinstva se prihvatio tadašnji prior samostana o. Zvonko Džankić, redovito baš na spomendan Blaženog Angelica 18. veljače. Uz podršku je današnjega dominikanskog provincijala o. Slavka Sliškovića s domaćinstvom izložbe nastavio današnji prior na Peščenici o. Marinko Zadro. Zauzimanjem ranijeg provincijala o. Gavrića izložba je nekoliko godina postavljana i u Trogiru, rodnom gradu bl. Augustina Kažotića, a zahvaljujući o. Gavriću nekoliko godina i u sklopu Redovničkih dana u dominikanskom samostanu u Splitu, uz domaćinstvo priora o. Luke Prcele i tadašnjega voditelja tamošnje likovne galerije o. Ivana Ike Mateljana.

Nakon primarne dominikanske podrške izložba je poslije organizirana i u drugim hrvatskim sredinama. Nakon deset godina suradnje Galerija „Laudato”, koja je u međuvremenu bila prerasla u televiziju, zahvalila se na predvođenju izložbenog projekta. Na poziv predsjednice Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. Tanje Baran od ove se jedanaeste godine Dana hrvatskih svetaca i blaženika organizacije izložbe prihvatilo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, predvođeno rektorom mons. Senteom. S novim je predvoditeljem izložba dobila još snažniji zamah pa je dosad postavljena u već devet hrvatskih gradova, a o važnosti i vrijednosti izložbe govori i podatak da su je dosad otvorila četvorica biskupa, nekoliko provincijala i rektora te dvojica gradonačelnika, a da je samo na otvorenju nazočilo oko tisuću posjetitelja.

I dok hod s izložbom portreta hrvatskih duhovnih velikana po Hrvatskoj i izvan hrvatskih granica obitelji Mareković još uvijek traje, organizatori pripremaju novu, dvanaestu izložbu koja će prvi put biti predstavljena na otvorenju 12. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u četvrtak 28. svibnja 2020. u Križevcima, nakon čega će uslijediti novu put po Hrvatskoj s tom izložbom. Autorica će biti mlada akademska slikarica Eva Vukina.