Započeli 7. Dani hrvatskih svetaca i blaženika – Dan bl. Alojzija Stepinca

Izlozba webMolitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim bl. Alojziju Stepincu, misnim slavljem koje je predvodio rektor nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatko Koren te otvorenjem izložbe portreta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića, u Križevcima su u četvrtak 28. svibnja 2015. započeli 7. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

O Stepincu Obiteljska zajednica križevačkih župa

Svečanost proslave bl. Alojzija Stepinca započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima križevačkoga župnika Stjepana Sovičeka te bl. Stepincu posvećenim pretprogramom koji je izvela Obiteljska zajednica križevačkih župa. Euharistiju je u suslavlju s predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jurom Šarčevićem,  rektorom Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antunom Senteom ml., vrbovečkim župnikom Zoranom Grgićem i križevačkim župnikom Sovičekom, predvodio rektor nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlako Koren.

U propovijedi je mons. Koren izrazio zadovoljstvo zbog održavanja četverodnevne manifestacije Dana hrvatskih svetaca i blaženika koji su, rekao je, odgovor na učenje Crkve i prilika da naše svece čuvamo, štujemo, da nam budu uzor. Podsjetio je na komentar prije mnogo godina objavljen u „Veritasu” u kojem je autor napisao: „U Hrvatskoj svetac na oltar, u Hrvatskoj svetac na odar”, podsjećajući na to kako Hrvati redovito s veseljem iščekuju beatifikacije i kanonizacije svojih svetih ljudi, a da ih poslije zaborave. Život bl. Stepinca promatrao je kroz niz tragova, od njegove duhovne i kulturne baštine vezane uz Krašić, Lepoglavu, Mariju Bistricu, zagrebačku katedralu i Trsat. Posebno je puno govorio o Stepinčevu zalaganju za razvoj i obogaćenje bistričkoga svetišta te za njegovo zauzimanje oko mladih koji su, prema Stepinčevoj ideji, trebali Hrvatsku povesti u budućnost. Mons. Koren je podsjetio na Stepinčeva stremljenja prema nacionalnom, domoljubnom, o tome kako se znao odrediti prema svim zlima svojega vremena, ali ga je posebno predstavio s aspekta kulture i odgoja mladih.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dala je klapa „Bistrica”.

Otvorenje izložbe triju autora

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića. U svečanosti su sudjelovali križevački gradonačelnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, koja je organizirala izložbu, Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sami autori. Izložbu je otvorio mons. Zlatko Koren. Glazbeni obol svečanosti dala je klapa „Bistrica” te prigodnim stihovima o svetosti glumac Dubravko Sidor. Kroz program je uime organizatora 7. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran. Svečanosti otvorenja izložbe pridružio se i bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

Izložbu, koja će biti otvorena do 15. lipnja, prati sadržajan katalog u kojem je estetsku analizu napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić. U njemu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena uoči blagdana bl. Augustina Kažotića 31. srpnja u Gradskom muzeju u blaženikovu rodnom Trogiru, uz Redovničke dane 18. rujna u galeriji „Vinko Draganja OP” dominikanskoga samostana u Splitu, te na blagdan Beata Angelica 18. veljače 2016. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)