Izložba sa 6. Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima preseljena u Trogir

izloba seli u trogirNakon svečanoga euharistijskog slavlja u nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića u blaženikovu rodnom Trogiru na njegov blagdan u nedjelju 3. kolovoza, u Muzeju grada Trogira otvorena je izložba akademskoga grafičara Matka Antolčića „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”.

Autor je kroz petnaestak portreta najvećih hrvatskih duhovnih velikana dao svoju viziju njhovih života, životnih poruka, mučeničkih ili kreposnih odluka za Gospodina, zadržavajući fizičku prepoznatljivost u oblikovanju likova, ali ih i predstavljajući na suvremen, moderan način, koristeći raznolike likovne tehnike. Tako su, primjerice, Drinske mučenice prikazane svaka u jednom prozorskom oknu, a sv. Leopold Bogdan Mandić iza ispovjedničkih rešetaka ispred kojih je postavljeno i klecalo za onoga koji se ispovijeda.

Na predstavljanju su uz autora govorili trogirski gradonačelnik Ante Stipčić i ravnateljica Muzeja grada Trogira dr. Fani Celio-Cega, izložbu su predstavili vlasnica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” Ksenija Abramović koja je i organizirala izložbu i likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić, dok je izložbu otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić. Glazbeni obol svečanosti dao je bariton Vlatko Belas uz korepeticiju Vinka Buble, stihove posvećene hrvatskim svecima i blaženicima interpretirali su Ana Baran i Tomislav Baran, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” dr. Tanja Baran.

Galerija „Laudato” iz Zagreba od 1. Dana hrvatskih svetaca i blaženika što se svake godine održavaju u Križevcima, rodnom gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina, za potrebe tē četverodnevne manifestacije redovito organizira izložbu s temom hrvatskih svetaca i blaženika. Ove je godine, nakon 6. križevačkih dana posvećenih hrvatskom duhovnim velikanima, odlučeno da će izložba putovati po Hrvatskoj. Tako će nakon Kažotićeva rodnog grada, izložba u četvrtak 11. rujna, uoči Redovničkih dana, biti otvorena u likovnoj galeriji „fr. Vinko Draganja” dominikanskoga samostana u Splitu te na blagdan zaštitnika umjetnika bl. fra Angelica u srijedu 18. veljače 2015. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na Peščenici u Zagrebu.