2. dan – Dan sluge Božjeg Ante Tomičića

6_dani_hbs_2_ dan 3Prigodnom prezentacijom i molitvenim sadržajima posvećenima sluzi Božjem Anti Tomičiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Branko Lipša, župnik župe sv. Mihaela i dekan remetskoga dekanata u Zagrebu, a propovijedao zamjenik provincijala Hrvatske kapucinske provincije dr. fra Anto Barišić, te okruglim stolom „Budući hrvatski blaženici”, u Križevcima su u petak 23. svibnja 2014. nastavljeni 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost je započela predstavljanjem života i ključnih poruka fra Ante Tomičića te molitvom za Tomičićevo proglašenje blaženim u izvedbi Molitvene skupine „Sluga Božji fra Ante Tomičić” župe sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave.

Uz predvoditelja mise fra Branka Lipšu i propovjednika fra Antu Barišića suslavili su još franjevci kapucini fra Ivan Markanović i fra Eugen Pavlek, franjevci iz provincije Bosne Srebrne zamjenik provincijala fra Marijan Karaula, župnik iz Sesvetske Sopnice fra Zdravko Dadić i fra Stjepan Pavić, zatim franjevac iz zadarske provincije sv. Jeronima fra Stanko Škunca, svećenik  Krčke biskupije mr. Saša Ilijić, zatim kanonici Prvostolnoga kaptola zagrebačkog mons. Lovro Cindori i mons. Ivan Miklenić te domaćin župnik križevačke župe sv. Ane Stjepan Soviček.

U propovijedi je dr. Barišić ispripovijedao da je prije tri mjeseca završen biskupijski proces za proglašenje blaženim sluge Božjeg Ante Tomičića koji je trajao od 2005. te da je svečanu proslavu tom prigodom u Rijeci predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić. Naglasio je da je fra Ante bio rodom iz Like, iz obitelji s dvanaestero djece, da je proživio dva svjetska rata te da je u više od šezdeset godina franjevaštva izrastao u pravoga slugu Božjeg. „Djelovao je kao kuhar, sakristan i portir u Varaždinu, Karlobagu, Splitu, Dubrovniku, Zagrebu i Rijeci gdje je i umro te je sve svoje službe obavljao s ljubavlju i požrtvovnošću”, istaknuo je dr. Barišić rekavši da je sluzi Božjem Anti najteže padala služba prosjačenja i da je novac koji je isprosio od ljudi bio iskorišten za izgradnju ili obnovu crkava i samostana koje vodi franjevci kapucini. „Rekao je da nikome ne bi poželio takav posao kao što je prosjačenje, ali nije prezao ni od nemilih zadataka”, naglasio je dr. Barišić i podsjetio da je kapucinski sluga Božji umro 1981. na glasu svetosti, da je tijekom cijeloga života bio blag, strpljiv, ponizan i susretljiv, da je najviše služio ljudima, a najmanje sebi. „Sva njegova imovina bila je u Crkvi, sva njegova imovina bio je Isus Krist”, zaključio je dr. Barišić.

Glazbeni obol misnome slavlju dao je Mješoviti zbor župe sv. Mihaela iz zagrebačke Dubrave.

Zatim je u Hrvatskom domu održan okrugli stol „Budući hrvatski blaženici”. O petero kandidata za oltar s puno su podataka i veoma toplo govorili vicepostulatori i promicatelji slugu Božjih. O Šimunu Filipoviću govorio je fra Stjepan Pavić, o Mariji Krucifiksi Kozulić s. Dobroslava Mlakić, o Antunu Mahniću vlč. Saša Ilijić, o Lini Maupasu fra Stanko Škunca te o Anti Tomičiću fra Anto Barišić. Moderator okrugloga stola bio je glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, a u glazbenom je dijelu programa nastupila Željka Marinović.