Otvoreni 5. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan – Dan službenice Božje Marice Stanković)

5. dani hsib 2013. - 02Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim službenici Božjoj Marici Stanković, misnim slavljem koje je predvodio dr. Vinko Mamić te otvorenjem izložbe portreta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” autorice Maje Vidović u Križevcima su u četvrtak 24. siječnja 2013. započeli 5. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave službenice Božje Marice Stanković započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravom župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka te službenici Božjoj Marici Stanković posvećenom prezentacijom koju su osmislile i prikazale članice svjetovnog instituta Suradnice Krista Kralja, koji je utemeljila Marica Stanković.

Euharistiju je predvodio dr. Vinko Mamić, postulator za proglašenje blaženom Marice Stanković. Koncelebrirali su: župnik domaćin Soviček, župnik križevačke župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Dražen Hladuvka, župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika te donedavni postulator Marice Stanković Milan Pušec, koji je duhovnik na zagrebačkoj bogosloviji.

U propovijedi je dr. Mamić rekao da je Marica Stanković vjerovala da ljudi koji su se posvetili Bogu, unatoč svojim slabostima, mogu utjecati na društvo u cjelini. No vjernici, da bi bili prenositelji vjere, najprije trebaju izgrađivati sebe, naglasio je dr. Mamić preporučivši Maricu Stanković kao uzor za današnje vjerničke izazove. „Ona se tada posvetila organiziranju katoličke akcije nasuprot liberalnih ideja onoga vremena, dok nam danas treba odgovor slične naravi jer današnje liberalne ideje nisu u intelektualizmu, nego u moći i vlasti”, naglasio je dr. Mamić te ispripovijedao da je nedavno nazočio Sinodi biskupa u Rimu gdje je istaknuto da je potrebno evangelizirati same kršćane, katolike, one koji već vjeruju u Boga, zato što sustav vrijednosti nije ujednačen kod kršćana kao što je bio nekad, kao da svatko ima svoju kršćansku etiku. „Zato pozivi na novu evangelizaciju, zato je Papa otvorio Godinu vjere”, istaknuo je dr. Mamić posebno apostrofirajući Suradnice Krista Kralja koje je utemeljila Marica Stanković kako bi najprije evangelizirale sebe da bi Isusa Krista mogle navijestiti drugima. „Marica je dobro znala kako je mukotrpno odgajati za vjeru, i danas je tako”, rekao je dr. Mamić zaključivši da su nam danas promjene nužne jer je Božje kraljevstvo povjereno nama kršćanima, a ako ga ne budemo pokazivali mi kršćani drugima, neće nitko. „Marica Stanković je svojedobno zaključila: ‘Živjela kršćanska Europa’ jer je znala da samo kršćanska Europa može opstati”, završio je dr. Mamić nazvavši Maricu Stanković ženom koja se ostvarila u svetosti.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dali su bogoslovi duhovne grupe „Službenica Božja Marica Stanković” pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe oltarnih slika „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademske slikarice Maje Vidović u tehnici akrila na drvu. Izložbu, koja će biti otvorena do 15. veljače, prati sadržajan katalog u kojem je estetsku analizu napisao Stanko Špoljarić, u njemu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te je prikazano svih deset portreta naših duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena 18. veljače u župi i samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

U svečanosti otvorenja sudjelovali su križevački gradonačelnik Branko Hrg, ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” koja je organizirala izložbu Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić te sama autorica. Umjetnički obol svečanosti dao je ansambl „Crisinus” i glumac Dubravko Sidor. Kroz program je uime organizatora 5. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.