2. dan – Dan sluge Božjeg Gerarda Stantića

4. dani svetaca - 2. dan 004Molitvenim i glazbenim programom posvećenom sluzi Božjem Gerardu Stantiću, euharistijskim slavljem koje je predvodio provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa dr. Vinko Mamić te okruglim stolom „Budući hrvatski blaženici”, u Križevcima su u petak 27. siječnja 2012. nastavljeni 4. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost je započela raznolikim i sadržajnim pretprogramom u čast sluge Božjeg Gerarda u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u izvedbi o. Dražena Marije Vargaševića te dvadesetak karmelskih bogoslova. Dr. Vinko Mamić misu je predvodio u koncelebraciji s domaćim župnicima Stjepanom Sovičekom i Draženom Hladuvkom, dominikanskim provincijalom fr. Antom Gavrićem te s još petnaestak svećenika, a u propovijedi je prikazao Stantićev životopis te je govorio o tri ključne odrednice njegova redovničkoga života i djelovanja. Predstavio je slugu Božjega kao Hrvata Bunjevca koji je svakoga, bez obzira na nacionalno ili bilo kakvo drugo određenje, želio privesti Kristu, a koji je svoje redovničko poslanje, budući da je znao hrvatski jezik, proživio u Somboru do 1956. godine, kada je umro. „Otac Gerard bio je vjeran Crkvi i čovjeku bez obzira na nacionalnost, vjeru, svjetonazor, radosno je živio vlastiti poziv i imao je proročki odnos prema desekularizaciji, osnovao je svjetovni karmelićanski red u Somboru”, istaknuo je o. Mamić. „Naš brat Gerard bio je svima sve, ljudi su ga voljeli jer je on, bez obzira na sve teškoće življenja, posebice u vrijeme 2. svjetskog rata, prema svima bio ljubazan, blagonaklon, istinski radostan”, naglasio je o. Mamić rekavši da je Stantićeva radost izvirala iz nutrine, iz susreta s Bogom. „On je još prije Katoličke akcije vidio ulogu laika u posvećenju svijeta, a posebno se molio malom praškom Isusu da ga nadahnjuje i vodi”, zaključio je o. Mamić.

Hrvatski sluge Božji posebno su dojmljivo predstavljeni publici na okruglom stolu „Budući hrvatski blaženici” u križevačkom Hrvatskom domu. O pet kandidata za oltar s puno su podataka i veoma toplo govorili vicepostulatori i promicatelji slugu Božjih. O Gerardu Stantiću govorio je vicepostulator o. Mato Miloš, o Ivi Peranu suradnik na kauzi fra Anselmo Stulić, o Alojziju Paliću i Serafinu Kodiću don Josip Dučkić te o Anti Tomičiću vicepostulator fra Stanko Dodig. Moderator je bio glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, a u glazbenom je dijelu nastupila klapa „Janjevo” iz zagrebačke Dubrave.

Posebno lijepom ozračju pridonijela je skupina vjernika iz janjevačke župne zajednice sv. Nikole biskupa iz Kistanja koje je stigla na hodočašće u Križevce. A domaćine je posebno ugodno iznenadio dar kistanjskoga kapelana don Josipa Dučkića koji je svojim rukama izvezao misnicu s likovima hrvatskih svetaca i blaženika te ju je darovao križevačkim župnicima i vjernicima. O. Vinko Mamić bio je prvi koji je nosio tu misnicu kao predvodnik misnoga slavlja.