2. dan – Dan bl. Ivana Merza

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svečanosti hrvatskih svetaca i blaženika na 3. Danima hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima nastavljeni su u petak 28. siječnja 2011. prezentacijom i misnim slavljem koje je u župnoj crkve BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina u čast bl. Ivana Merza predvodio postulator za proglašenje svetim o. Božidar Nagy.

Nakon uvodnih pozdrava župnika Ivana Novaka o. Nagy je prikazao prezentaciju posvećenu životu i djelovanju najmlađega hrvatskog blaženika. Zatim je predvodio misno slavlje u kojem su uz križevačke župnike Novaka i Krešimira Žinića koncelebrirali: župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika, križevački grkokatolički katedralni župnik Mihajlo Simunović, gvardijan franjevačkoga samostana u Varaždinu fra Vlado Mustač te varaždinski franjevci Ratko Radišić, Branimir Kosec i Ivan Damiš.

O Nagy je, nakon što su pročitana misna čitanja koja su čitana i 2003. u Banjoj Luci na proglašenju Merza blaženim, u propovijedi govorio o pet glavnih naglasaka iz života prvoga beatificiranog laika Crkve u Hrvata. Rekao je da je bl. Merz spojio svjetovnost i svetost jer je radeći kao profesor stranih jezika dokazao da je moguće u laičkom svijetu živjeti svetim životom. Zatim je o. Nagy Merza predstavio kao intelektualca, doktora znanosti, poliglota koji je puno toga napisao te je spojio znanost, vjeru i kulturu i tako pokazao da vjera nije protivna znanosti. U propovijedi je prikazana i Merzova povezanost sa životom Crkve. O Nagy je kazao da je Merz bio Božji stup u hrvatskom narodu iako nikada nije obukao reverendu. Blaženika je prozvao i velikim apostolom koji je svojim djelovanjem, riječima spisima, posebno među mladima bio vjerodostojan svjedok katoličke vjere ne samo u crkvi, nego i izvan nje. Posebno je o. Nagy naglasio veliku Merzovu euharistijsku pobožnost, njegove svakodnevne odlaske na misu i pričest te na adoracije pred Presvetim. Na kraju je propovijedi o. Nagy govorio o pripremama za blaženikovo proglašenje svetim. Istaknuo je da se radi na promicanju štovanja bl. Merza u Hrvatskoj i izvan nje, ali da je potrebno izmoliti i jedno čudo po zagovoru bl. Ivana. Na kraju mise svi su okupljeni svećenici i vjernici imali prilike dotaknuti moći bl. Ivana Merza i pred njima se pomoliti. Glazbeni obol svečanostima u čast bl. Merza dao je Zbor mladih križevačkih župa.

Uslijedilo je predstavljanje knjige dr. fra Ivana Damiša „Svjedoci evanđelja – Sluge Božji i službenice Božje u Hrvata”. Riječ je o prvoj knjizi u kojoj su prikupljeni podaci o životu, radu i svetosti svih slugu i službenica Božjih u Hrvata. Na više od 400 lijepo ilustriranih stranica, knjiga daje stručan i cjelovit prikaz 26 hrvatskih kandidata za oltar, popis slugu i službenica Božjih prema godini pokretanja kauze, pojmovnik te sažetke na više stranih jezika. O knjizi koju je objavila nakladnička kuća „Glas Koncila” govorili su: mons. Vladimir Stanković, don Živko Kustić, direktor „Glasa Koncila” Nedjeljko Pintarić te sam autor. Mons. Stanković u svojem se govoru posebno osvrnuo na tijek kauze sluge Božjega Bonifacija Pavletića, za čiju se kauzu on brine u Hrvatskoj. Don Živko Kustić je rekao da je manje bitno kada će neki kandidat za oltar službeno biti proglašen blaženim i svetim te da je daleko važnije da se Božji narod napaja na svetosti toga kandidata. Istaknuo je da se valja moliti neproglašenim svecima koje smo, dok su bili s nama, doživljavali normalnima, a da se njihova nadnaravnost očituje u njihovoj izrazitoj dobroti. Direktor „Glasa Koncila” Pintarić izrazio je zadovoljstvo što je javnosti predana dugo očekivana knjiga koju je autor Damiš, konzultirajući se savim postulaturima, stvarao pune četiri godine. Na kraju je dr. Damiš dao i prikaz postupaka Katoličke crkve u proglašavanju blaženih i svetih. Predstavljanju su nazočili: regionalni provincijal za Europu Družbe sinova Bezgrešnog Začeća kojoj je pripadao fra Bonifacije Pavletić – Aleandro Paritanti te predstojnik Družbe u Hrvatskoj Mariano Passerini. U publici su posebno pozdravljene i časne sestre Kćeri Božje ljubavi koje desetljećima djeluju u Križevcima, a koje su prije nekoliko dana dobile blaženice iz svoje družbe – Drinske mučenice. Predstavljanje knjige glazbeno je obogatio Vokalni sastav „Allegro”, a program je vodila Tanja Baran.