Konferencija za novinare u povodu 2. Dana hrvatskih svetaca i blaženika

sveci plakat2U Križevcima, gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina i župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića, od 28. do 31. siječnja 2010. trajat će 2. dani hrvatskih svetaca i blaženika. Ovogodišnji četverodnevni Dani održavaju se kao dio Godine sv. Marka Križevčanina u povodu 420. obljetnice rođenja i 390. godišnjice njegove smrti te uz 50. godišnjicu smrti bl. Alojzija Stepinca.

Prvi dan manifestacije, četvrtak, 28. siječnja, bit će posvećen hrvatskim svecima iz Boke kotorske. U 18 sati u crkvi sv. Ane održat će se svečano otvorenje Dana uz sudjelovanje križevačkih župnika Krešimira Žinića i Ivana Novaka. Prigodni molitveni, književni i glazbeni program posvećen hrvatskim svecima iz Boke kotorske izvest će sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara i ženska klapa „Salve Regina”, koje će glazbeno obogatiti i euharistijsko slavlje koje će u 18.30 predvodi kotorski biskup Ilija Janjić. U 19.45 u Gradskoj galeriji bit će otvorena izložba medalja s likovima hrvatskih svetaca i blaženika akademskoga kipara i medaljara Damira Mataušića „Hrvatski sveci i blaženici”. U programu toga otvorenja sudjelovat će križevački gradonačelnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, direktorica Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato” Ksenija Abramović, likovni kritičar i kustos Umjetničkoga paviljona u Zagrebu Stanko Špoljarić, ravnatelj Gradskoga muzeja Križevci Zoran Homen te sam autor. U prigodnom duhovno-glazbenom programu sudjelovat će prvak opere HNK u Zagrebu Siniša Hapač i korepetitor u HNK u Zagrebu Simon Peter Dešpalj. Voditeljica programa bit će Tanja Baran.

Drugi dan manifestacije, petak 29. siječnja, bit će dan hrvatskih službenika i službenica Božjih. U 18 sati u crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina prigodni molitveni, književni i glazbeni program posvećen hrvatskim službenicima i službenicama Božjim izvest će duhovno-scenska grupa „Metanoja”. Euharistijsko slavlje s početkom u 18.30 sati u istoj crkvi predvodit će provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, a pjevat će franjevački juniori i sjemeništarci.

Okrugli stol „Budući hrvatski blaženici” započet će u 20 sati u podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma. Sudjelovat će postulatori za proglašenje blaženima fra Vladimir Tadić (Ante Antić), o. Božidar Nagy (Petar Barbarić), fra Ratko Radišić (Aleksa Benigar), s. Ozana Krajačić (Drinske mučenice), Andelko Koščak (Josip Lang), mons. Vladimir Stanković (Bonifacije Pavlešić), Pavo Jurišić (Josip Stadler), Milan Pušec (Marica Stanković), fra Rajko Gelemanović (Vendelin Vošnjak) i s. Terezija Zemljić (Klara Žižić). U glazbenom dijelu nastupit će Vokalni sastav „Allegro”, a moderator okruglog stola bit će glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić.

Treći će dan, subota 30. siječnja, biti posvećen bl. Alojziju Stepincu. U Hrvatskom će domu, od 10 sati, pod pokroviteljstvom Dječjeg mjesečnika „Mak” biti održane literarne, novinarske, dramske, likovne, glazbene i plesne radionice za djecu posvećen hrvatskim svecima i blaženicima. U 15 će sati biti upriličena javna izvedba programa stvorenih na radionicama. Dječju izvedbu obogatit će gosti: Udruga MRAVS i bend „Zakon neba” koji će izvesti skeč posvećen bl. Alojziju Stepincu „Treći pad”. Voditeljica programa bit će Vlasta Kliček.

Molitveni, književni i glazbeni program posvećen bl. Alojziju Stepincu u crkvi sv. Ane u 18 sati izvest će Svećenički zbor više biskupija. Euharistijsko slavlje s početkom u 18.30 sati u istoj crkvi predvodit će postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja, a pjevanjem ga uveličati Svećenički zbor više biskupija.

U podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma u 19.45 sati održat će se prigodni program. „Blaženom Stepincu u čast”, tijekom kojega će Udruga MRAVS i bend „Zakon neba” izvesti predstavu „Stolica”. Voditeljica večeri bit će Tanja Baran.

Četvrti i završni dan 2. dana hrvatskih svetaca i blaženika, nedjelja 31. siječnja, bit će posvećen domaćem sinu sv. Marku Križevčaninu. U 10.30 u crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina molitveni, književni i glazbeni program posvećen sv. Marku Križevčaninu izvest će sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi. Euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. Ivan Koprek, a pjevanjem će uveličati Akademski zbor „Palma”.

2. Dane hrvatskih svetaca i blaženika pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije organiziraju: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačke župe: sv. Ane i BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, te Grada Križevci. Suorganizaciju potpisuju: Sakralna galerija hrvatskih umjetnika „Laudato”, Gradski muzej Križevci, Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković” Križevci i križevačka Turistička zajednica.

Više o Danima može se pročitati na internetskoj stranici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”: www.udruga-drstjepankranjcic.hr.

Program manifestacije na konferenciji za novinare u utorak 26. siječnja 2010. u Gradskom poglavarstvu u Križevcima predstavili su: križevački gradonačelnik Branko Hrg, župnik križevačke župe sv. Ane Krešimir Žinić i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.

 

2. Dani HSIB 2010. – program

2. Dani HSIB 2010. – plakat

2. Dani HSIB 2010. – pozivnica