9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (2. dan ‒ Dan hrvatskih janjevačkih blaženika)

Prikazom povijesti i sadašnjosti hrvatske vjerničke zajednice iz Janjeva, euharistijskim slavljem koje je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Petar Palić te projekcijom dokumentarnog filma „Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola” autora Bože Vodopije, u Križevcima su u petak 26. svibnja 2017. nastavljeni 9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost je započela predstavljanjem početaka janjevačke zajednice u Dubrovniku, života i progonstava u Janjevu te selidbi u Kistanje. Taj je prikaz, uz prigodnu prezentaciju, izveo član Hrvatskog društva Janjevo, Udruge Janjevo i Klape Janjevo Pavao Palić istaknuvši da su bez obzira na sve mijene i teškoće tijekom prošlosti Janjevci sačuvali svoju vjeru.

Zatim je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Petar Palić, inače rodom iz Janjeva, predvodio misno slavlje u čast hrvatskih janjevačkih blaženika bl. Serafina Glasnovića Kodića, bl. Antona Muzića i sluge Božjeg Alojzija Palića. Koncelebrirali su predsjednik Hrvatske redovničke konferencije i kapucinski provincijal fra Jure Šarčević, kapucin fra Nedjeljko Golubar i župnik križevačke župne sv. Ane Stjepan Soviček.

U propovijedi je dr. Palić izrazio zadovoljstvo što je u rodnom gradu sv. Marka Križevčanina, pripovijedao je da je on četiri godine živio i školovao se u istom zavodu u Austriji kao i sv. Marko i da je tamo, gledajući svečevu sliku na zidu, nerijetko osjećao ponos što je jedan čovjek iz njegova roda veliki vjernički uzor. Istaknuo je da sv. Marka i janjevačke blaženike bl. Serafina i bl. Alojzija povezuje mučeništvo, prolivena krv za Isusa Krista. Zatim je govorio o vrlinama janjevačkih mučenika naglasivši da je Crkva u njima prepoznala ljude koje može stavljati za uzor. Pojasnio je smisao kršćanske radosti i vezu radosti s mučeništvom rekavši da su i sv. Marko i janjevački blaženici svjedočili da se u teškim trenucima može biti radostan jer radost, kazao je, nije trenutačno raspoloženje, već stanje duha i srca. Zato su se mučitelji nerijetko čudili kako su se mučenici mogli radovati mada su bili u mukama. Na kraju je dr. Palić pozvao na molitvu za one koji su izloženi progonima te zaželio da slavljeni mučenici pomognu u radosnom življenju opredjeljenja za Isusa Krista i da vjernici drugima radosno svjedoče kako je lijepo biti kršćanin.

Misna su čitanja čitali istaknuti Janjevci, nećakinja bl. Antona Muzića s. Ljilja Muzić i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić. Glazbeni obol euharistiji dala je Klapa Janjevo.

Zatim je, u nazočnosti autora filma novinara Bože Vodopije iz Dubrovnika te ravnatelja dubrovačkog HRT-ova centra Hrvoja Španića, projiciran dokumentarni film „Svete vjere mučenici: hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola” posvećen slavljenim hrvatskim blaženicima iz Janjeva, a prikazana je i reportaža Bože Vodopije s beatifikacije 5. studenoga 2016. u Albaniji, gdje se okupilo oko 1000 hrvatskih hodočasnika. Autor filma na kraju je progovorio i svojem radu na približavanju hrvatskih duhovnih velikanima kroz televizijski medij te poželio tješnju suradnju s Križevčanima oko kršćanskih sadržaja koje promiču.

[supsystic-gallery id=11]