Završeni 2. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (4. dan ‒ Dan sv. Marka Križevčanina)

4dhsb2010_11_20111205_2072326129Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem koje je predvodio provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove o. dr. Ivan Koprek te predstavljanjem Križnoga puta sa sv. Markom Križevčaninom autora Ivana Miklenića, glavnog urednika Glasa Koncila, u križevačkoj su crkvi BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina u nedjelju 31. siječnja 2010. završeni 2. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Sv. Marku posvećen molitveni i umjetnički program predvodile su sestre Družbe Kćeri Božje ljubavi okružene raspjevanom križevačkom djecom.

Euharistijsko slavlje u koncelebraciji sa šest svećenika te uz prekrasno pjevanje Akademskog zbora „Palma” predvodio je o. Koprek koji je u propovijedi rekao da je sv. Marko Križevčanin sa svojom braćom isusovcima, košičkim mučenicima, doživio istu sudbinu koju je doživio njihov najveći, životni uzor – Isus. „Podnijeli su mučeništvo koje je najveći dokaz ljubavi prema Isusu Kristu”, naglasio je o. Koprek kazavši da nismo svi pozvani na takvo svjedočanstvo ljubavi, ali da smo svi pozvani na svjedočenje Isusa dobrotom i svetošću svojega života. „Mučenik ne ljubi sebe, ne živi za sebe, njemu je u središtu života – vječni život. Tako je bilo i s Markom Križevčaninom”, čulo se od o. Kopreka koji je govorio i o tome kako suvremeni čovjek živi u svijetu senzacija, koristi, profita i egoizma, pod diktaturom i linčom relativizma i da je u takvom svijetu kršćanin danas pozvan biti prorok. O. Koprek govorio je o istinskoj ljubavi koja je uvijek zahtjevna, a i o kršćanstvu kao o religiji ljubavi i zajedništva. „Košički mučenici primjeri su nam istinske vjere, ljubavi i zajedništva, a na nama je da po tom primjeru živimo u obitelji, na poslu, u društvenom životu, ako je potrebno i do mučeništva”“, zaključio je u propovijedi o. Koprek.

Nakon zahvalnih pozdrava župnika domaćina Ivana Novaka, drugi križevački župnik Krešimir Žinić, župnik župe sv. Ane, ukratko je predstavio Križni put sa sv. Markom Križevčaninom autora Ivana Miklenića.

„Prošlogodišnji su 1. Dani hrvatskih svetaca i blaženika iznjedrili brošuru ‘Hrvatski sveci i blaženici’ sa životopisima, fotografijom i molitvom svakome hrvatskom duhovnom velikanu, a za ovu smo drugu proslavu naših svetaca i blaženika objavili križni put kroz prizmu trećega hrvatskog sveca, a našega sugrađanina Marka Križevčanina”, rekao je župnik Žinić i objasnio da križni put, osim uvodne i zaključne molitve, kroz 14 postaja križnoga puta, u prvome dijelu tekstu dočarava sam sadržaj pojedine postaje, a da molitveni dio donosi poticaj što mi po primjeru Marka Križevčanina u toj postaji možemo nasljedovati. „Zaključna je molitva posebna jer najprije donosi zahvalu Gospodinu na sv. Marku, a onda se u četiri navrata moli sv. Marka da nam pomogne ostvariti životna poslanja”, zaključio je župnik Žinić, zahvalivši autoru te rekavši da je taj križni put doprinos Godini sv. Marka Križevčanina koja je u Križevcima u tijeku.

Na kraju je govorio i sam autor Miklenić istaknuvši da Isusovu muku i uskrsnuće doživljava kao vrhunac Isusova poslanja, a da je u molitvenom dijelu križnoga puta želio istaknuti kako je sv. Marko poruke pojedine postaje ostvario u svojem životu. „Kako je Marko bio čovjek, jedan od nas, tako njegov primjer i zagovor koji se zaziva kod svake postaje, možemo prepoznati kao svoje”, zaključio je autor rekavši da je taj križni put još jedan doprinos Svećeničkoj godini koja je u tijeku, a Križevčane je pohvalio na jedinstvenoj manifestaciji Hrvatski sveci i blaženici kakve nema u cijeloj našoj Crkvi.

Na taj su način završeni četverodnevni 2. dani hrvatskih svetaca i blaženika kojima se željelo potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih duhovnih velikana.

Manifestaciju su, uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, organizirali: Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, Župa sv. Ane Križevci, Župa BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina Križevci i Grad Križevci, uz suorganizaciju Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato” iz Zagreba, Gradskog muzeja Križevci, Pučkog otvorenog učilišta, Gradske knjižnice „Franjo Marković” i Turističke zajednice Križevci.