Započeli 2. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan ‒ Dan hrvatskih svetaca iz Boke kotorske)

1dhsb2010_20_20111205_1151205190Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim hrvatskim svecima i blaženicima iz Boke kotorske, euharistijskim slavljem koje je predvodio kotorski biskup Ilija Janjić te otvorenjem izložbe medalja s likovima hrvatskih duhovnih velikana Damira Mataušića, u Križevcima su u četvrtak 28. siječnja 2010. započeli 2. dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Okupljene je na početku svečanosti u župnoj crkvi sv. Ane prigodnim riječima pozdravio i Dane otvorio domaćin župnik Krešimir Žinić. Izrazio je zadovoljstvo što se nakon prošlogodišnjega uspješnog početka proslave hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima, započinje s novom četverodnevnom vjersko-kulturološkom manifestacijom u gradu trećega hrvatskog sveca Marka Križevčanina i župnika na glasu svetosti Stjepana Kranjčića. Istaknuo je da se Danima želi potaknuti na bolje poznavanje i intenzivnije štovanje hrvatskih svetaca i blaženika, a da su Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačke župe sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina i Grad Križevci, uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, ovogodišnje Dane organizirali kao dio Godine sv. Marka Križevčanina u povodu 420. obljetnice rođenja i 390. godina smrti sv. Marka te uz 50. godišnjicu smrti bl. Alojzija Stepinca.

Kako je 1. dan 2. dana hrvatskih svetaca i blaženika bio posvećen hrvatskim svecima iz Boke kotorske, tako su časne sestre dominikanke Kongregacije svetih anđela čuvara, predvođene s. Slavkom Sente, i ženska klapa „Salve Regina” u prigodnom uvodnom programu sadržajno razmatrale o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, bl. Graciji iz Mula, bl. Ozani Kotorskoj te o službenici Božjoj Ani Mariji Marović. Molitvu posvećenu tima svecima izmolio je kotorski biskup Ilija Janjić koji je i predvodio misno slavlje, uz koncelebraciju domaćega župnika Žinića, provincijala Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima o. Đure Hontića, promicatelja kauze bl. Augustina Kažotića o. Marijana Biškupa, župnika iz Sv. Petra Orehovca Ivana Žufike i župnika iz Zrinskog Topolovca Milana Kerša.

„Došao sam prvi put u Križevce kako bih uzeo vode i milosti iz vašega izvora, iz sredine sv. Marka, a donosim vam vode iz svoje sredine, iz Zaljeva svetaca, kako bih istaknuo vrijednost i poruku više bokokotorskih duhovnih velikana”, kazao je na početku veoma zanimljive propovijedi biskup Janjić. O bl. Graciji govorio je kao o svecu euharistije koji je svakodnevno, makar nije bio svećenik, bio kod oltara, služio, ministrirao na više misa. Sv. Leopolda prikazao je kao sveca ispovijedi koji je bio niskoga stasa, ali velikoga duha, a kako zbog mucavosti nije bio veliki propovjednik, tako je većinu vremena, po 10, 12 sati dnevno sjedio u propovjedaonici čekajući ljude s kamenom na srcu. Zato je preko ispovijedi postao prijatelj ljudi, naglasio je biskup ističući kako su ta dvojica svetaca predstavnici sakramenata pričesti i ispovijedi koji su današnjem vjerniku, u vremenu globalizacije i relativizma u kojem živimo, jako važni. Govorio je i o ljubavi bl. Ozane prema križu, Kristu patniku te o mnogim dobim djelima, posebice o spašavanju djevojaka, službenice Božje Ane Marije Marović. Prisjetio se i prošlogodišnje proslave 12. stoljeća prisutnosti sv. Tripuna u Kotoru oko kojega su svi sveci iz zaljeva rasli i utjecali mu se. „Svi su ti naši bokotorski sveci bili redovnici, ali oni i laicima poručuju da svetost svatko može osvojiti, usvojiti ili prisvojiti. Kada bi bilo više svetosti, bilo bi manje mržnje, psovki i raznih drugih zala. Svi sveci slave Boga, među njima nema ljubomore, konkurencije, nacionalnosti. No, nama su posebno potrebni naši hrvatski sveci koji nam po našim prilikama pokazuju kako doseći svetost”, zaključio je biskup Janjić izrazivši zadovoljstvo što su u jednom kutku Lijepe naše zaživjeli Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon misnoga slavlja biskup Janjić otvorio je izložbu medalja s likovima hrvatskih svetaca, blaženika i slugu Božjih poznatoga akademskog kipara i medaljara Damira Mataušića u križevačkoj Gradskoj galeriji. Uime Grada okupljene je pozdravio križevački gradonačelnik Branko Hrg govoreći o križevačkoj upornosti u približavanju hrvatskih svetinja javnosti te je Dane uime civilnih vlasti proglasio otvorenima. O autoru je govorio domaćin izložbe ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja i poznati hrvatski slikar hiperrealist Zoran Homen koji je uz umjetnicu Anu Guberinu i autora napravio postave izložbe, a o umjetničkoj dimenziji izloženih medalja s likovima hrvatskih svetaca, blaženika i slugu Božjih te općecrkvenih svetaca, blaženika i slugu Božjih štovanih u Hrvata nadahnuto je progovorio likovni kritičar Stanko Špoljarić. Uime glavnog organizatora izložbe Sakralne galerije hrvatskih umjetnika „Laudato”, koja i inače redovito prati i pomaže rad Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić”, govorila je direktorica Ksenija Abramović, a na kraju se okupljenima obratio i sam autor. Glazbeno su program obogatili prvak opere HNK u Zagrebu Siniša Hapač i korepetitor Simon Peter Dešpalj, a kroz program je vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran. Izložbu prati iscrpan katalog nazvan „Božji dar hrvatskom narodu”, rad dizajnerice Nataše Šiljković, u kojem su uz fotografije medalja, u predgovoru prigodni tekstovi profesora Stanka Špoljarića i Borisa Becka te dosad najpotpuniji popis svih hrvatskih svetaca, blaženika te slugu i službenica Božjih.