3. dan ‒ Dan bl. Alojzija Stepinca

3dhsb2010_6_20111205_1957833874Radionicama za djecu na temu hrvatskih svetaca i blaženika te javnom izvedbom stvorenih programa u jutarnjem i popodnevnom dijelu te euharistijskim klanjanjem pred Presvetim, misnim slavljem koje je predvodio postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja i izvedbom kazališne predstave tijekom večeri, u Križevcima su u subotu 30. siječnja 2010. nastavljeni 2. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Posebice je večernji dio programa bio u znaku bl. Alojzija Stepinca u povodu 50. godišnjice njegove smrti. Pobožnost klanjanja protkana pjesmom i Stepinčevim mislima u izvedbi svećeničkoga zbora više biskupija, nakon uvodnih je pozdrava župnika Krešimira Žinića, nastavljena u crkvi sv. Ane misnim slavljem koje je predvodio mons. Juraj Batelja. Gorljivim tonom mons. Batelja je u propovijedi prikazao Stepinčev životni put sve do 10. veljače 1960., dana njegove smrti, te izrekao mnoge Stepinčeve rečenice i stavove kojima je blaženik tijekom života branio Boga i Katoličku crkvu. „Kada sam dovršavao dokumente za proglašenje bl. Stepinca svetim, u njima sam iščitavao Stepinca kao srce koje kuca i otkucava vječnost. Njegova hrabrost u obrani vjere izrasla je iz ljubavi prema Presvetom oltarskom sakramentu, Stepinac je bio uporište hrvatskoga rodoljublja i državotvornosti, zato se narod i svrstao uz njega”, istaknuo je mons. Batelja rekavši da nadbiskup na sudu nije branio sebe, nego je pitao: „Ako je u pitanju sudbina mojega naroda, zar ja kao predstavnik Katoličke crkve ne bih smio ni pisnuti o pravu na njegovu slobodu?” Mons. Batelja je kazao da se blaženik nije bojao komunističkoga sustava, već je molio, zagovarao se Majci Božjoj, išao je od postaje do postaje svojega križnog puta. „Cijelim nam je svojim životom smjerokaz kako treba ići prema istini i slobodi, bio je osvjedočenje svjetlosti kojemu je Isus bio snaga, orijentir, čvrsta stijena i sigurna lađa koja ide prema vječnoj luci spasenja”, zaključio je u propovijedi mons. Batelja.

Zatim su mladi iz Udruge „Mravs” u velikoj dvorani Hrvatskoga doma izveli bl. Stepincu posvećenu predstavu „Stolica”, a glazbeni pečat susretu dao je bend „Zakon neba”. Oni su izvedbom skeča „Treći pad”, također posvećenom bl. Stepincu, obogatili javnu izvedbu programa stvorenih na radionicama. Naime, u Križevce je tijekom jutra organizirano preko župa stiglo oko 200 djece iz Vira, Privlake, Zagreba, Brestja, Zrinskog Topolovca i Sv. Petra Orehovca pa su ona, kao i puno domaće križevačke djece, nakon uvodnih pozdrava župnika Žinića, glavnog urednika „Maloga koncila – Maka” Vojmila Žica, koordinatorice radionica Valentine Palošike i voditeljice Vlaste Kliček, u dva radna sata kreirala literarna, novinarska, dramska, likovna, glazbena i plesna ostvarenja na tema hrvatskih svetaca i blaženika. Tijekom popodneva stvoreno su i pokazali, a najbolje će radove u ožujskome broju objaviti Dječji mjesečnik „Mak” koji je kao pokrovitelj na kraju susreta i podijelio prigodne uspomene sudionicima.