3. dan ‒ Dan sv. Marka Križevčanina

sveciblazenici_25_20111205_1931306448Radionicama za djecu posvećenima hrvatskim svecima i blaženicima, euharistijskim slavljem u čast trećega hrvatskoga sveca Marka Križevčanina te programom o svecima i blaženicima Zagrebačke nadbiskupije u subotu 31. siječnja 2009. nastavljena je svečanost Dana hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima.

Vesela i kreativna mladost okupila se u jutarnjim satima u Hrvatskom domu na literarnoj, novinarskoj, likovnoj, dramskoj, glazbenoj i plesnoj radionici „Hrvatski sveci i blaženici”. Pozivu domaćina odazvali su se vjeroučenici predvođeni vjeroučiteljima u dvadesetak ekipa iz Gornje Stubice, Dugog Sela, Zaboka, Zrinskog Topolovca, Koprivnice, Sesveta, Dugog Sela, Samobora, Svetog Petra Orehovca, Pleternice, zagrebačkih župa Kraljice svete Krunice i sv. Marka Križevčanina te domaćina Križevčana. Uvodno su im, nakon zajedničke pjesme, dobrodošlicu uputili križevački gradonačelnik Branko Hrg, križevački župnici Krešimir Žinić i Ivan Novak, ravnateljica Gradske knjižnice Marjana Janeš-Žulj i uime pokrovitelja mjesečnika Malog koncila glavni urednik Vojmil Žic. Nakon dvosatnoga stvaralačkog rada i zajedničkog ručka u Osnovnoj školi Vladimira Nazora, u popodnevnim je satima dvjestotinjak djece u velikoj dvorani Hrvatskoga doma, pred punim gledalištem, pokazivalo što je stvaralo na temu naših svetaca i blaženika. Tako su se na pozornici smjenjivale hodajuće likovne izložbe s likovima i simbolima naših svetaca, okupljeni su mogli doživjeti i odglumljeni sat vjeronauka na kojem se učilo o našim svecima, bl. Augustin Kažotić je davao intervju, sv. Terezija Avilska se susrela s hrvatskim svecima i blaženicima, repalo se na životopis bl. Marije Propetog Isusa Petković, a u čast naših svetaca stvorene su i plesne koreografije koje su se izvodile u prigodno obojenim kostimima. Spontani i inspirativni susret djece viših razreda osnovne škole i srednjih škola obogaćen je međusobnim suradnjama i sklapanjem prijateljstava, pjesmom kantautorice Danijele Sisgoreo-Morsan i srdačnim vođenjem Vlaste Kliček. Javna izvedba stvorenog na radionici završena je predstavljanjem zbirke pripovijedaka posvećene hrvatskim svecima i blaženicima „Plamena srca” autorice književnice Sonje Tomić. Uime nakladnika „Glasa Koncila” o knjizi je govorio direktor Nedjeljko Pintarić, a uime izdavača Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” ostvarenje je predstavio križevački župnik i urednik zbirke Krešimir Žinić. Riječ je o djelu u kojem su na jednome mjestu prvi put donesene priče za djecu o svim hrvatskim svecima i blaženicima. Priče, koje su obogaćene raznim savjetima, notama, razlozima vođenja dnevnika pa čak i kulinarskim receptima, oslikala je vjerno prikazujući prepoznatljive likove naših svetaca i blaženika sama autorica priča. Na kraju susreta djeca su u svoje gradove ponijela prigodne darove pokrovitelja Maloga koncila te Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić”.

Program je nastavljen u crkvi Majke Božje Koruške molitvenim, književnim i glazbenim sadržajima posvećenim sv. Marku Križevčaninu koji su osmislili i predvodili: duhovna skupina sv. Marko Križevčanin sa Zagrebačke bogoslovije te Zagrebački bogoslovski oktet. Zatim je, u koncelebraciji sa sedam svećenika te uz nazočnost koprivničko-križevačkog župana Darka Korena, misno slavlje predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak. On je u propovijedi istaknuo da svetost obvezuje svakog kršćanina, da trebamo biti ponosni na naše hrvatske svece i bleženike, ali ne kao na povijesne ljude, nego kao na ljude po čijem primjeru možemo učvrstiti svoju vjeru. Ne treba imati odmak od naših svetaca misleći kako ćemo mi obični ljudi biti sveti kao što su to bili oni jer svatko od nas može kročiti putem vjere i tako slijediti svece, naglasio je biskup Mrzljak ističući da je takvim putem kročio i poznati križevački župnik Stjepan Kranjčić čija je Godina u tijeku.

Završna svečanost ponovno je održana u velikoj dvorani Hrvatskoga doma programom posvećenom svecu i blaženicima Zagrebačke nadbiskupije koji je vodila Tanja Popec. Marko Križevčanin je predstavljen stihovima i pjesmama koje su izvodili glumci Jasna Palić-Picukarić i Adam Končić, spiker Tomislav Baran, Daniela Sisgoreo-Morsan, VS „Allegro” i HPD „Kalnik” pod ravnanjem dirigentice Branke Špoljar. Zatim su „Isusovi učenici”, skupina križevačkih vjeroučenika predvođenih vjeroučiteljicom Valentinom Palošika, izveli igrokaz posvećen bl. Augustinu Kažotiću autorice Andreje Filić, dok je bl. Alojzije Stepinac predstavljen projekcijom dokumentarnoga filma „Moja je savjest čista” autora Marija Raguža koji se okupljenima obratio prigodnim riječima najavljujući da upravao završava dokumentarni film posvećen križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću, koji će premijerno biti prikazan u travnju na svečanosti zatvaranja Kranjčićeve Godine.