9. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (3. dan ‒ Dan dominikanca mučenika fr. Dominika Barača)

Projekcijom dokumentarnoga filma „U ime naroda” i misnim slavljem posvećenim dominikancu mučeniku fr. Dominiku Baraču koje je u križevačkoj župnoj crkvi sv. Ane u večernjim satima predvodio prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu dominikanac dr. Anto Gavrić te okruglim stolom „Svetost u politici” u Križevcima je u subotu 27. svibnja 2017. održan program trećega dana 9. Dana hrvatskih svetaca i blaženika.

Nakon uvodnih pozdrava župnika križevačke župe sv. Ane Stjepana Sovičeka, dr. Gavrić je uveo u predprogram kojim je dominirala projekcija dokumentarnog filma „U ime naroda” Produkcije Laudato posvećenog dubrovačkim mučenicima i fr. Dominiku Baraču, kojem je autorica Nada Prkačin, a producentica Ksenija Abramović. Zatim je dr. Gavrić predvodio misno slavlje, a koncelebrirali su predsjednik Hrvatske redovničke konferencije kapucinski provincijal fra Jure Šarčević i župnik Soviček, a za oltarom je bio i đakon Dominik Jaić.

U propovijedi je dr. Gavrić pripovijedao o preciznom i jasnom Baračevu životnom govoru. Okupljeni su doznali da je Dominik Barač rođen prije 105 godina u Slanom kraj Dubrovnika, da je formaciju prošao kod dominikanaca u Bolu i Dubrovniku, da je studirao po europskim učilištima, doktorirao u Rimu, radio kao profesor u Dubrovniku.

‒ Života ga je koštala njegova doktorska disertacija Socijalna filozofija boljševizma u kojoj je, kao osoba prožeta istinom i pravdom, zauzeo jasan stav prema opasnosti koja je prijetila – istaknuo je dr. Gavrić rekavši da je Barač mučenik za obitelj i svetost braka, za važnost roditeljstva, ali i obrazovanja, a da su sve te teme vrlo aktualne i u današnjem hrvatskom društvu.

‒ Naš se mučenik zauzimao za to da obitelj bude nosivi stup u društvu u vremenu u kojem je ideologija boljševizma, a poslije komunizma, negirala i urušavala važnost obitelji. Zauzimao se i za kvalitetno školstvo lišeno svake ideologije, s čim se u Hrvatskoj borimo i danas – kazao je propovjednik i naglasio da je Baraču bilo važno da vjera bude važna sastavnica društvenog života.

‒ Zbog svega je toga Barač 1945. bio strijeljan u Trogiru. Kad su ga strijeljali, uzviknuo je ‘Živio Krist Kralj’, ali i Kristove riječi ‘Oče, oprosti im jer ne znaju što čine’ – zaključio je dr. Gavrić pozvavši okupljene na hod s Kristom po Baračevu primjeru. Vjernicima je podijelio sličice s Baračevim likom i životopisom i uputio na molitvu rekavši da dominikanci pripremaju kauzu za proglašenje blaženim fr. Dominika Barača.

Glazbeni obol misnome slavlju dao je ženski vokalni ansambl „Pastirice” i klapa „Brestje” iz Brestja kraj Sesveta.

Nakon mise održan je okrugli stol „Svetost u politici”. Sudjelovali su dr. Gavrić, novinar i urednik HRT-a Siniša Kovačić, glumac Robert Kurbaša, te učenici OŠ Ljudevita Modeca Križevci i OŠ Visoko predvođeni mentorima Danijelom Zagorec i Tiborom Martanom. Oni su u debati raspravljali o tome mogu li ili ne mogu političari živjeti svetim životom. U glazbenom je dijelu programa nastupio pjevač Zvnimir Kalić, a moderatorica je bila HRT-ova urednica i voditeljica Lejdi Oreb.

Tijekom jutra u križevački Hrvatski dom stiglo je više ekipa vjeroučenika koje su, pod pokroviteljstvom mjesečnika „Mali koncil – Mak”, tijekom jutra i prijepodneva sa svojim vjeroučiteljima stvarale dramske, likovne, glazbene i plesne izričaje na temu hrvatskih svetaca i blaženika. Njih je, kao i njihove voditelje, vjeroučitelje ili časne sestre pozdravio urednik „Maloga koncila” Vojmil Žic te koordinatorice radionica Valentina Jurišić i Renata Vivek Božić. U popodnevnim su satima, u nazočnosti župnika Stjepana Sovičeka i okupljene publike, djeca stvoreno pokazala u javnoj izvedbi.

Udruzi za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić”, križevačkim župama sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina kao organizatorima suorganizacijski su se pridružile križevačke gradske ustanove: Pučko otvoreno učilište, Gradska knjižnica „Franjo Marković”, Glazbena škola Alberta Štrige i Gradski muzej.

[supsystic-gallery id=12]