Iz rodnoga grada sv. Marka Križevčanina u rodni grad bl. Augustina Kažotića

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara Josipa Botterija Dinija, Ana Marije Botteri Peruzović i Hrvoja Marka Peruzovića svečano je otvorena u Muzeju grada Trogira u petak 31. srpnja, prvoga dana trodnevne duhovne priprave za blagdan najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića.

O izložbi su uz autore govorili trogirski gradonačelnik Ante Stipčić, ravnateljica trogirskoga muzeja Fani Celio Cega, vlasnica galerije „Laudato” Ksenija Abramović, likovni kritičar Stanko Špoljarić, a izložbu je otvorio provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić. Tom su prilikom predstavljeni autori i njihov iznimno bogat dosadašnji likovni opus, dana je i stručna analiza predstavljane izložbe, a umjetnici su pojasnili kako su stvarali portrete naših svetaca. Ksenija Abramović povezala je ključne trenutke Kažotićeva života sa skrbi Laudata oko promocije hrvatskih svetaca i blaženika te je najavila da će sljedeća izložba u Trogiru 2016. biti otvarana pred kamerama Laudato televizije koja s emitiranjem započinje za Božić ove godine. Gradonačelnik Stipčić izrazio je zadovoljstvo što izložba resi rodni grad najstarijega hrvatskog blaženika Kažotića, dok je provincijal Gavrić izložbu smjestio u kontekst proslave 800. godina dominikanskoga reda koja započinje u mjesecu studenom te 70. godišnjice strijeljanja dominikanca Dominika Barača baš u Trogiru prije točno sedamdeset godina, a za kojega dominikanci žele otvoriti proces za proglašenje blaženim. U glazbenom je dijelu otvorenja nastupio bariton Vlatko Belas uz klavirsku pratnju Petre Hrženjak, a kroz program je vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” Tanja Baran.

Prikaz lika pojedinoga sveca uz izraze njegove duhovnosti i svetosti troje je umjetnika izvelo u različitim dimenzijama u tehnici akrilika na platnu. Izložbu, koju prati sadržajan katalog s popisom svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, organizirala je Galerija hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, a pokrovitelji izložbe bili su Hrvatska dominikanska provincija i Grad Trogir. Hrvatski sveci i blaženici poznatih hrvatskih slikara ponajprije su bili oblikovani za 7. Dane hrvatskih svetaca i blaženika što su održani u Križevcima krajem mjeseca svibnja. Nakon Trogira izložba će 18. rujna 2015. biti otvorena kao dio programa Redovničkih dana u Galeriji „Fr. Vinko Draganja” dominikanskoga samostana u Splitu te na blagdan zaštitnika umjetnika bl. fra Angelica 18. veljače 2016. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

[supsystic-gallery id=9]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)