Otvoreni 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika (1. dan – Dan bl. Miroslava Bulešića i sv. Marka Križevčanina)

6 Dani HSIB, 1. dan - otvorenje izložbe mMolitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim hrvatskim mučenicima bl. Miroslavu Bulešiću i sv. Marku Križevčaninu, misnim slavljem, koje je u suslavlju s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom i više svećenika, predvodio porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan, te otvorenjem izložbe portreta „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskoga grafičara Matka Antolčića, u Križevcima su u četvrtak 22. svibnja 2014. započeli 6. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.

Svečanost proslave bl. Miroslava Bulešića i sv. Marka Križevčanina započela je u crkvi sv. Ane uvodnim pozdravima križevačkih župnika Stjepana Sovičeka i Dražena Hladuvke te mučenicima posvećenim pretprogramom koji su izveli Obiteljska zajednica križevačkih župa i Zbor mladih „Crisinus“. Euharistiju je u suslavlju s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom, predvodio porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan. Koncelebrirali su križevački župnici Soviček i Hladuvka, križevački grkokatolički župnik Mihajlo Simunović, župnik iz Svetoga Petra Orehovca Ivan Žufika, vrbovečki župnik Zoran Grgić, župnik iz Carevdara Ivan Grudiček i župnik iz Maloga Ravna Zvonimir Rogina.

U propovijedi je biskup Milovan prepričao cjelokupan život Miroslava Bulešića te je govorio o nemogućoj situaciji za katoličke svećenike pod komunističkom diktaturom u Istri. Pripovijedao je o tome kako je bl. Bulešić bio zaljubljen u svoje svećeništvo, kako je vodio dubok duhovni život, vodio aktivan pastoral, organizirao pučke misije, okupljao ljude te da je bio neustrašiv, mada je njegov vjeronauk vrlo brzo prozvan fašističkom školom. Govorio je i o mučeničkoj smrti Miroslava Bulešića i zaključio da je Bulešić bio jedini među svećenicima koji je bio dostojan da postane mučenikom te ga je nazvao najsvjetlijim likom Crkve u Istri u 20. stoljeću. Biskup Milovan je podsjetio na to kako je Bulešić spominjao bijelo i crveno mučeništvo, crveno koje je krvlju podnio on, a bijelo u kojem se ne prolijeva krv, već se živi zahtjevno, ali lijepo. Naglasio je da se u Hrvatskoj i danas valja boriti za katoličke ideale, za život od prirodnoga začeća do prirodne smrti, za toleranciju i solidarnost među ljudima, te da je važno sakramentalno živjeti. Na kraju je, zahvaljujući na pozivu da sudjeluje na Danima hrvatskih svetaca i blaženika, uputio na izreku da su sveci kao zvijezde, da ih ne možemo uhvatiti, ali da nam oni daju usmjerenje.

Na kraju je misnoga slavlja biskup Huzjak zahvalio biskupu Milovanu na dolasku u Križevce, a zahvalio mu je i na tome što je kao porečko-pulski biskup godinama pratio i poticao kauzu za Bulešićevo proglašenje blaženim. U toj je zahvalio povezao mučeništva bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, ali i biskupa Jaše u Rumunjskoj Antona Durkovića kojemu je otac bio Hrvat, a čijem je proglašenju biskup Huzjak nedavno nazočio u Rumunjskoj. „Mučeništva njih trojice prouzročila je ista mržnja, isto nerazaumijevanje, komunističko neprijateljstvo prema Crkvi”, naglasio je biskup Huzjak poručujući da mučeništvo nije nedohvatljivo i da je mučeništvo dosljedno življenje vjere u svakodnevnim životima.

Glazbeni obol euharistijskom slavlju dali su križevački župni zborovi, župe sv. Ane te župe BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Program je nastavljen u Gradskoj galeriji otvorenjem izložbe portreta u različitim tehnikama „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskoga grafičara Matka Antolčića. Izložbu, koja će biti otvorena do 10. lipnja, prati sadržajan katalog u kojem je estetsku analizu napisao likovni kritičar Stanko Špoljarić. U njemu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana. Nakon zatvaranja izložbe u Križevcima, ta ista izložba bit će otvorena na blagdan bl. Augustina Kažotića 3. kolovoza u Gradskom muzeju u Blaženikovu rodnom Trogiru, uz Redovničke dane 11. rujna u galeriji „Vinko Draganja OP” Dominikanskoga samostana u Splitu, te na blagdan Beata Angelica 18. veljače 2015. u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

U svečanosti otvorenja sudjelovali su križevački gradonačelnik Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja Zoran Homen, direktorica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato”, koja je organizirala izložbu i osmislila sadržajan katalog izložbe, Ksenija Abramović, te sam autor. Izložbu je otvorio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Glazbeni obol svečanosti dao je Vokalni sastav „Allegro” te prigodnim tekstovima o svetosti glumac Dubravko Sidor. Kroz program je uime organizatora 6. Dana hrvatskih svetaca i blaženika Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić” te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina vodila Tanja Baran.